Birokratska ironija ob jezeru

Mostarji, zlasti člani KK Soške elektrarne, ne morejo razumeti, zakaj na skoraj isti lokaciji ob jezeru že stoji čistilna naprava za Modrej, kajakaški center pa še nima dovoljenja. Občina si ga prizadeva umestiti v prostorski načrt.

Medtem ko kajakaši delujejo v baraki  in  zabojnikih, odplake že tečejo skozi nov objekt (v ozadju)  Foto: Neva Blazetič
Medtem ko kajakaši delujejo v baraki in zabojnikih, odplake že tečejo skozi nov objekt (v ozadju)  Foto: Neva Blazetič

MODREJ > Nova čistilna naprava, ki je dovoljenje dobila še po stari zakonodaji o poplavnih območjih, z nekajmesečno zamudo poskusno čisti odplake iz Modreja. Doslej so fekalije tekle naravnost v jezero tik pod barako, kjer domuje kajakaška sekcija.

Sistem za prečiščevanje so vkopali v zemljo, vidna je le z lesom opažena hišica. Tolminska občina je za 550.000 evrov vredno naložbo dobila 420.000 evrov iz EU. Naslednjo čistilno napravo obljubljajo v vasi Kamno, projektirajo povezavo Žabč na čistilno napravo v Tolminu.

Kajakaški center, ki ga mostarska sekcija z 80 člani, med katerimi je 50 tekmovalcev od otrok do vrhunskih športnikov, nujno potrebuje, pa na skoraj isti lokaciji po novi zakonodaji ni dobila dovoljenja agencije za okolje, češ da je v območju 500-letnih voda. Občina si še prizadeva, da bi ga umestila v svoj prostorski načrt.

“To je višek ironije in birokratizma, da od čistilne naprave le nekaj metrov oddaljen kajakaški center ne dobi dovoljenja za gradnjo,” se zgraža predsednik turističnega društva(TD) Rado Taljat. Meni, da je na potencialno poplavni lokaciji gotovo možna taka arhitekturna rešitev oziroma gradnja športnega objekta, s katero bi se zavarovali pred poplavljanjem. “Domačini podpiramo kajakaše, sekcije ne smemo izgubiti. Prav dolgo pa v nemogočih razmerah ne bo mogla več vztrajati,” opozarja.

V KS Most na Soči in TD menijo, da bi ob jezeru in na zgornji strani ceste proti Modreju, kjer je občina lastnik večje parcele, lahko v dogovoru z domačini nastal vabljiv športno rekreativni in servisni center.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano