Ambulanta znova v obravnavo

Upravno sodišče je pritrdilo Hiši dobrot, ki vodi ambulanto pro bono v Novi Gorici. Organizacija je sprožila spor po tem, ko ji komisija ministrstva za zdravstvo ni podelila statusa humanitarne organizacije, češ da do njega ni upravičena.

 Ambulanta pro bono lahko dve leti po ustanovitvi znova upa na 
status humanitarne organizacije.  Foto: Mitja Marussig
Ambulanta pro bono lahko dve leti po ustanovitvi znova upa na status humanitarne organizacije.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA V Hiši dobrot so dolgo čakali na odločitev komisije ministrstva za zdravstvo, marca lani, leto po tem, ko je ambulanta odprla vrata, pa jih je neprijetno presenetila negativna odločba. Hiša dobrot deluje pod okriljem Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja, status pa lahko dobijo le društva in zveze društev, ki opravljajo humanitarno dejavnost, ali verske skupnosti, ki so sestavni deli mednarodnih verskih organizacij, so utemeljili v komisiji ministrstva. Ter prošnjo Hiše dobrot zavrgli, kar preprosto pomeni, da o vsebini dejavnosti sploh niso odločali.

Novogoriško upravno sodišče je našlo nedoslednosti v tem, kako je komisija interpretirala Zakon o humanitarnih organizacijah. Naštelo pa je tudi nekaj procesnih napak. Sicer ni ugodilo prošnji Hiše dobrot, naj kar samo odloči o humanitarnem statusu, temveč je postopek odločanja vrnilo na ministrstvo.

Status je za ambulanto zelo pomemben. Omogočal bi jim namreč, da se prijavljajo na javne razpise. O tem, da je bila ustanovitev ambulante pred skoraj dvema letoma v Novi Gorici prava odločitev, ni nikakršnega dvoma. “Ambulanta je več kot opravičila svoj obstoj. Upoštevaje potrebe, redno deluje in rešuje človeško zdravje in življenje in skoraj ni verjeti, da je mačehovska država noče niti videti (nismo še doživeli obiska državnega uradnika) in da njena dejavnost za državo ni humanitarna,” sta ob prejemu sodbe sporočili ustanoviteljici Ana Jug in Lilijana Remec.


Najbolj brano