Alenka Bratušek: “Kanin je mogoče rešiti le s sodelovanjem, ne z izsiljevanjem”

“Iskreno si želim, da se najde resen interesent, ki se zaveda pomena Kanina in možnosti, ki jih Kanin daje za turizem in gospodarstvo, v tej regiji in celi Sloveniji,” je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek dejala županom 13 severnoprimorskih občin. Z njimi se je pogovorila tudi o naložbah države v cestno, kolesarsko in železniško infrastrukturo.

Alenka Bratušek  županom ni potrdila, ali se bo našla rešitev za 
Kanin.  Foto: Alenka Tratnik
Alenka Bratušek županom ni potrdila, ali se bo našla rešitev za Kanin.  Foto: Alenka Tratnik

BUKOVICA > Potem ko je v javnosti odmevala informacija, da naj bi se za oživitev Kanina preko nekdanjega smučarskega asa Bojana Križaja zanimalo beograjsko podjetje Trgovinsko poduzeće Ri-komerc in so Občina Bovec ter ministrstvi za infrastrukturo in za gospodarstvo pred prazniki na mizo dobili še ponudbo investitorjev za javno-zasebno partnerstvo, ki bi vlagali v prenovo Kanina in nato z njim upravljali, zdaj vsi čakajo na odgovor ministrstva za finance, ali je ponudba skladna z zakonodajo. Če bo odgovor pritrdilen, bodo lahko naredili korak naprej.

V katero smer in ali lahko pri tem računajo na podporo države, so bovški župan Valter Mlekuž in ostali župani severnoprimorskih občin včeraj želeli slišati od ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.

Valter Mlekuž

župan Občine Bovec

“Če država ne more dati vsako leto osem milijonov evrov, da to obnovimo, zaženemo, potem ne vem.”

Ministrica si želi resnega interesenta

Ta je obžalovala, da se težav ni začelo pravočasno reševati, in dodala, da si tudi na ministrstvu želijo, da se Kanin ponovno obudi. “Iskreno si želim, da se najde resen interesent, ki se zaveda pomena Kanina in predvsem možnosti, ki jih Kanin daje za turizem in gospodarstvo, v tej regiji in celi Sloveniji. Ne želim si investitorjev, ki pričakujejo od države celoten vložek, potem pa bi oni s tem upravljali. To zame ni pravo javno-zasebno partnerstvo,” je pojasnila in dodala, da je ministrstvo pripravljeno pomagati skladno z zakonskimi možnostmi.

Na vprašanje, ali je pričakovati, da bi država od občine prevzela zemljišča, sama obnovila smučišče in ga dala v upravljanje, je Bratuškova odgovorila: “Iščemo rešitve, ki bodo pripeljale do tega, da bo Kanin lahko ponovno obratoval. To je povezano z nekaj desetmilijonskimi investicijami, kar ni malo denarja. Če najdemo resnega investitorja, ki se zaveda potenciala, ki ga Kanin nudi, bi bilo za vse najboljše in najlaže, ker se je pokazalo, da občina slabo upravlja s tem, skrbi pa me, da država ne bi bila dosti boljši upravljalec.” Kanin je mogoče rešiti le s sodelovanjem in ne z izsiljevanjem, je dejala in dodala, da ima trenutno ključno vlogo še vedno občina kot stoodstotna lastnica smučarskega centra.

Alenka Bratušek

ministrica za infrastrukturo

“Ne želim si investitorjev, ki pričakujejo od države celoten vložek, potem pa bi oni s tem upravljali. To zame ni pravo javno-zasebno partnerstvo.”

Za bovškega župana Mlekuža je pobuda, ki jo imajo trenutno na mizi, edina rešitev. “Če se ne pokaže nov investitor, ki je pripravljen vložiti 50 milijonov evrov, ali pa da Kanin prevzame država. Ampak časa ni veliko,” je poudaril in spomnil, da si občina prizadeva vzdrževati naprave na smučišču, kjer je še vedno dva metra snega. In ponovil, da Kanin ni pomemben samo za zimski, ampak za celoletni turizem v Posočju in v regiji. Pri tem ni nepomembno, da je bilo zaradi nedelovanja Kanina pozimi sedem bovških hotelov zaprtih, kar se že pozna v manjšem obisku.

Mlekuž: Brez pomoči države ne bo šlo

“Zato res pričakujem, da se čim prej skliče sestanek na ministrstvu in povabi te ljudi, ki so to pobudo dali. Lahko rečem, da gre za zanesljive ljudi, da se bo to stvar premaknilo. To je prvi korak, da rečemo ja ali pa ne - zaprimo in pozabimo, da je Kanin enkrat bil,” je pristavil bovški župan in dodal, da ponudbe Bojana Križaja ne pozna. Mlekuž ni razkril, kdo so potencialni partnerji, prav tako ni ne zanikal ne potrdil ugibanj, da naj bi šlo za skupino poslovnežev na čelu z Ivanom Fornazaričem, lastnikom bovškega hotela Kanin. “Lahko rečem, da so ljudje, ki jim verjamem, ki bi to lahko zapeljali. A poudarjam, če država ne bo stala zadaj, kot je stala ostalim smučiščem, potem ne bo šlo. Ne gre se, da mora država dati v enem letu 50 milijonov evrov, govorimo o štirih, petih letih. Če država ne more dati vsako leto osem milijonov evrov, da to obnovimo, zaženemo, potem ne vem,” je dodal Mlekuž. V razpravo o Kaninu sta se vključila tudi poslanca Uroš Brežan in Danijel Krivec, ki nad slišanim ni skrival razočaranja: “Lahko samo rečem, Bog nam pomagaj.”

Nadaljujejo s projekti

Župani so z ministrico govorili tudi o naložbah v cestno omrežje, s poudarkom na 4. razvojni osi, o nujni nadgradnji kolesarskega omrežja in označitvi kolesarskih povezav ter o načrtovanih naložbah v železniško infrastrukturo. Bratuškova je s kolegi z ministrstva predstavila aktualne projekte na glavni prometnici med Logatcem in Kobaridom in zagotovila, da kljub prioritetnemu reševanju posledic lanskih ujm nadaljujejo tudi pripravo ostalih.

Danijel Krivec

poslanec DZ

“Lahko samo rečem, Bog nam pomagaj.”


Najbolj brano