Alea Iacta: Če bo koncesija, bodo zajadrali

Družba Alea Iacta se je že drugič podala v boj za koncesijo za igralni salon v okviru centra Sailaway na MMP Vrtojba. Računajo, da jo bodo pod novo vlado dobili. “Če je ne dobimo, bomo ponovno preučili projekt,” pravi Sergej Racman, preko družbe Priori lastnik Alee Iacte.

Center Sailaway: cilji so visoki, a je marsikaj odvisno od tega, ali bodo dobili koncesijo za igralni salon. Najprej morajo prepričati svetnike v Šempetru, da dajo soglasje.
Center Sailaway: cilji so visoki, a je marsikaj odvisno od tega, ali bodo dobili koncesijo za igralni salon. Najprej morajo prepričati svetnike v Šempetru, da dajo soglasje.  

VRTOJBA> Na včerajšnji predstavitvi zabaviščno-trgovskega centra Sailaway pod šotorom na travniku, kjer naj bi center postavili, je bilo izjemno vroče. V Alei Iacti si obetajo, da ne bo enako vroč tudi postopek pridobivanja koncesije za igralni salon. Lanski je namreč bil, nato pa jim je prejšnja vlada koncesijo zavrnila. “Računamo, da bo vlada modrejša kot prejšnja, da bo v tem projektu prepoznala pozitivne učinke za državo, lokalno gospodarstvo in tudi prebivalce,”Sergej Racman utemeljuje, zakaj pričakujejo, da bodo koncesijo v drugem poskusu dobili. Novo vlogo so na Urad za nadzor prirejanja iger na srečo vložili pred dvema tednoma.

Če ne dobijo koncesije? “Bomo razmislili.”

V približno 70 milijonov evrov vreden center Sailaway naj bi vložili med 30 in 40 odstotki lastnega denarja, za ostalo naj bi dobili kredite, napoveduje. Na 3,4 hektarjih postavljen center s kinom s sedmimi dvoranami, igralnim salonom, bovlingom, biljardom, videoarkadnimi igrami, minigolfom, kartingom, restavracijami, nakupovalnim središčem, hotelom in bazenskim kompleksom bo pozitivno vplival na celotno območje, je prepričan Racman. Državi naj bi prinesel med 12 in 15 milijoni evrov davka na leto, območju pa 200 delovnih mest. “Spodbuda bo tudi za ostale lokalne ponudnike in v fazi gradnje tudi za gradbene izvajalce,” dodaja. Računajo, da bo na leto kino obiskalo 250.000 obiskovalcev, ostale vsebine pa še 100.000.

Koncesiji za igralni salon Alee Iacte na MMP je lani zelo nasprotoval Hit, kjer je solastnica država, ker da bo ogrožal njegovo poslovanje. “Ciljna publika je sicer enaka, a je naša ponudba drugačna od obstoječe,” zagotavlja Racman.

Zemljišče, na katerem nameravajo postaviti kino, igralni salon in zabaviščne vsebine, so že kupili od Projekta. Sosednjega, kjer bodo ostale vsebine, pa še ne. “Z Mercatorjem smo dogovorjeni, a zemljišča še nismo kupili,” pravi Racman. Kot dodaja, naj bi center zgradili do leta 2014, a priznava, da bo del centra - nakupovalni center, hotel in bazenski kompleks - morda zgrajen kasneje: “Odvisni smo od sprememb prostorskih aktov.” Prav tega, da bi, če dobijo koncesijo, postavili le del z igralnim salonom, ostalega pa ne, so se lani v Šempetru najbolj zbali. Zato so zahtevali in dobili zavezo, da jim, če ne bo zgradila vsega kompleksa, Alea Iacta plača 1,5 milijona evrov odškodnine. “Za temi zavezami stojimo,” odgovarja Racman. Če ne dobijo koncesije, pa je projekt pod vprašajem: “V tem primeru bomo ponovno premislili, ker to vpliva na njegovo dobičkonosnost.”

Se spet obetajo polemike?

O koncesiji za igralni salon bodo mnenje podale sosednje občine Nova Gorica, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko, največjo težo pa bo imela Občina Šempeter-Vrtojba, kjer bodo odločali o soglasju. Lani so ga, kljub polemikam, dali. “Vloge še nismo prejeli, ko jo bomo, bo odločal občinski svet,” pravi župan Milan Turk, ki je projektu naklonjen. “Odprti smo do vseh investitorjev, ki so pripravljeni vlagati in prinašajo nekaj novega. Turistične ponudbe pri nas primanjkuje, igralniška pa za nas ni tako pomembna,” pravi. Se spet obetajo polemike in očitki? “V prejšnjem postopku je bilo veliko polemik in nasprotovanj, postopek pa smo vodili zakonito. Nekaj je bilo nerodnosti, a ni bilo koruptivnosti, kot so nam očitali. Enako bo sedaj,” zatrjuje Turk.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano