Ajdovski učenci drugi na državnem ekokvizu

Z državnim tekmovanjem, ki je potekalo v torek, 14. marca 2023 na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani, se je zaključilo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole iz vse Slovenije. V poznavanju okoljskih tem si je ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje pri Ajdovščini prislužila odlično drugo mesto.

Ekipa OŠ Šturje Ajdovščina Foto: Ekošola
Ekipa OŠ Šturje Ajdovščina Foto: Ekošola

LJUBLJANA, ŠTURJE > Izmed 12 sodelujočih ekip je na državnem tekmovanju v ekoznanju sicer največ znanja pokazala ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem, tretje mesto pa je osvojila ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Izkazali so se tudi učenci še ene primorske šole, OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige, ki so se uvrstili na peto mesto.

Osnovnošolci so tekmovali v štirih tematskih sklopih: (1) e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav, (2) trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci, (3) ogljični odtis in (4) zelena energija. Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju 12. januarja dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji. (Foto: Ekošola)

Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj, drugi del pa je potekal v živo na odru, kjer so se učenci pomerili v igri “hitri prsti”.

“Projekti, kot je Ekokviz, so namenjeni celovitemu izobraževanju za trajnostni način življenja. Še posebej si prizadevamo, da učenci novo pridobljeno znanje in navade prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje. Želimo, da je skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja. S prenosom znanja v vsakodnevno delovanje izpolnjujemo tudi širše poslanstvo programa Ekošola,” je dejal nacionalni koordinator programa Gregor Cerar.

Nagrade najboljšim je podelil Teodor Prosen, vodja skupine za trajnostno poslovanje v Telekomu Slovenije, ki je tudi soorganizator Ekokviza.


Najbolj brano