Na Okusih preplet tradicije, izvirnosti in brezmejnosti

Goriška
, posodobljeno: 26. 09. 2025, 7:36

Jubilejno 20. izvedbo Okusov ob meji so v Gorici slovesno odprli včeraj popoldne, prve stojnice in kulinarične vasi na štiridnevni prireditvi pa so z najrazličnejšimi vonjavami vabile že od opoldneva. Od danes do nedelje pa bodo v okviru Evropske prestolnice kulture s pestro kulinarično in družabno ponudbo vabili tudi Brezmejni okusi na Trgu Evrope.

Na Okusih preplet tradicije, izvirnosti in brezmejnosti

Prireditev Okusi ob meji vsako leto pritegne ogromno obiskovalcev.

Foto: Marega/tibaldi

GORICA > Največji poulični praznik v severni Italiji - tako je štiridnevno prireditev Okusi ob meji poimenoval goriški župan Rodolfo Ziberna - gosti več kot 400 stojnic, največ doslej. Razporejene so v 19 tematskih četrti. “Okusi so postali nepogrešljiv dogodek na državni ravni in so letos še bolj kot v prejšnjih letih gastronomsko središče Evrope. Ta posebna izvedba, ki jo bo obogatil kulturno-gastronomski dogodek Brezmejnih okusov, je začetni korak projekta, ki želi postati skupna dediščina obeh mest in celotnega območja,” je prepričan Ziberna, ki bo danes skupaj z novogoriškim županom Samom Turelom uradno odprl brezmejno četrt. Ta bo s središčem Gorice povezana z brezplačnim avtobusom.

Sinoči je za uvod super večerjo (v Super Osmici) za prijavljene goste pripravil katalonski kuharski mojster Sergi Palacìn. Kulturno-kulinarično dogajanje Brezmejnih okusov bo potekalo vsak dan med 12. in 20. uro. Ob prenovljenem Trgu Evrope vključuje še dva nedavno odprta prostora EPK - kavarno EPIC in Super Osmico. V brezmejnem območju pripravljajo več tematskih sklopov: Teden Restavracij, Na poti v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, Okusi Evrope, Laboratorij za prihodnost hrane, Brezmejna vinska pot društva Senza meja s ponudniki vin iz obeh strani meje, kuharski šovi v Super Osmici ter ustvarjalni programi za otroke Otročje lahko in Xcentrov PlayX. Obiskovalce bo razveselil tudi prihod vinskega vlaka.

 

Preplet tradicionalne kulinarike, znanosti in kreativnosti

V brezmejni četrti bo danes med 9.30 in 15.30 konferenca Klimatsko stoletje Goric, ki bo posvečena napovedanim učinkom klimatskih sprememb; te bodo korenito spremenile floro in favno goriškega področja ter s tem tudi hrano in načine prehranjevanja. Med 12. in 15. uro bodo v laboratoriju za prihodnost hrane govorili o fermentaciji, liofilizaciji, destilaciji, pripravi zeliščnih tinktur, kombuči, fermentiranju zelenjave, varjenju piva, raziskovanju gob ... V brezmejni četrti bo namreč prostor za pobude, kot je ECoC Taste Hub, kjer bodo prihodnje evropske prestolnice kulture predstavile svoje lokalne kulinarične posebnosti. Posebno pozornost bodo pritegnile Brezmejna vinska cesta društva Senza Meja, pa tudi SPF GO! 2025 projekt GO! Pasta, posvečen polnjenim testeninam - od cjarsonov do žlikrofov.

Teden restavracij v posebnem formatu

Ministrstvo za kmetijstvo bo na festivalu gostovalo v okviru kampanje Lepo je biti kmet in v sodelovanju z največjim nacionalnim kulinaričnim gibanjem Teden restavracij in njegovim uličnim formatom Na poti. Soustvaril bo tako imenovano brezmejno četrt - prostor kreativne ulične kulinarike, kjer bodo ob priznanih chefih sodelovali tudi slovenski ponudniki certificiranih izdelkov višje kakovosti. V treh dneh bodo obiskovalci lahko okusili mojstrovine priznanih slovenskih chefov, kot so Luka Košir (Restavracija Grič), Leon Pintarič (Gostilna Rajh), Mojmir Šiftar (PEN klub), Gregor Jelnikar (Georgie bistro), Martina Breznik (Hiša Raduha) in Ago Špacapan (Špacapanova hiša).

Dogajanje bodo sklenili brezplačni koncertni večeri Brezmejne zabave, ki bodo ponudile prave glasbene poslastice. Drevi bo koncert legendarne skupine Elevators z Big Band orkestrom RTV Slovenija. Jutri glasbeno presenečenje pripravlja Magnifico s čezmejnim pihalnim orkestrom GONG Orchestra ter Balkan Boys. Dogajanje bo zaključil nedeljski koncert domačinov Big Band Nova s čezmejnimi gosti. 

Slovenska vas

Med osrednjimi prizorišči dogajanja na Okusih ob meji je tudi Slovenska vas v Crispijevi ulici, kjer pod okriljem Zveze slovenske katoliške prosvete delujejo stojnice društev Hrast iz Doberdoba, Sabotin iz Štmavra in F.B. Sedej iz Števerjana v sodelovanju z Vinoteko Števerjanski griči. Kulinarično dogajanje bodo popestrili glasba in tematski pogovori.