20. obletnica Mladinskega centra Nova Gorica: najboljša preventiva je sproščena ustvarjalnost (FOTO)

S finalnim nastopom MC ima talent se je v petek zvečer zgodil osrednji dogodek praznovanja 20. obletnice delovanja Mladinskega centra Nova Gorica. Skupno največ glasov publike in žirije so si po tesnem glasovanju priigrali in pripeli Swingin' Sundays. Praznovanje se bo nadaljevalo julija s festivalom mladih uličnih umetnikov.

S finalnim nastopom MC ima talent se je v petek zvečer zgodil 
osrednji dogodek  praznovanja 20. obletnice delovanja Mladinskega centra Nova Gorica.  Foto: Mitja Marussig
S finalnim nastopom MC ima talent se je v petek zvečer zgodil osrednji dogodek praznovanja 20. obletnice delovanja Mladinskega centra Nova Gorica.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Mladinski center Nova Gorica 20-letnice delovanja ne obeležuje le z dogodki, ampak tudi z vsebinsko nadgradnjo. Letos so nekatere programe spremenili in dodali nove, veliko na področju preventive, je pojasnila direktorica Jana Kruh. Podkasti za starše in komunikacija s strokovnjaki, mesečni izzivi z različnimi temami s področja zasvojenosti, najstniški izzivi, vsakodnevni individualni razbremenilni pogovori z mladimi v stiski, razbremenilna skupina je le nekaj v nizu novosti.

V finalu osem talentov

Ob obletnici so na prvo mesto seveda postavili mlade. In jim dali priložnost, da se izkažejo s svojimi talenti. V začetku leta so med 16 prijavljenimi izbrali osem finalistov - ansamble The Lost Lands, The Barbarians, MC zažiga, Zlajbane plošče, Swingin' Sundays in Enginetail ter pevko Nuško Svetičič in pevc/raperja Domna Grudna - ki so se v petek zvečer na Bevkovem trgu pomerili na finalnem nastopu. Glasovom publike, ki je po spletu za svoje favorite glasovala od 22. maja do minulega četrtka, so prišteli še glasove žirije, v kateri so sedeli pevka Eva Boto, igralca Vid Valič in Urška Taufer ter novogoriški župan Samo Turel. Skupna zmagovalka je postala zasedba Swingin' Sundays, ki si je prislužila nagrade v skupni vrednosti 2000 oziroma 1000 evrov in še profesionalno fotografiranje in snemanje v studiu. Večer se je nadaljeval s koncertom Eve Boto.

Do konca leta še nekaj dogodkov, ki bodo poudarili kreativnost

“Najbolj smo ponosni, ker v MC prihaja vse več mladih z idejami, tu delajo domače naloge, pomagajo pri dogodkih, pridejo po pomoč. Rdeča nit MC so mladi. Razvijanje njihovih močnih področij in negovanje vsake mlade duše je najboljša preventiva v izogib raznim oblikam zasvojenosti in stresnih situacij, ki nas vsak dan opozarjajo, da se umirimo in posvetimo tistemu, po čemer hrepeni naše srce,” je poudarila direktorica Jana Kruh.

Mladinski center bo do konca leta izvedel še več dogodkov, s katerimi bodo mladi lahko pokazali svojo ustvarjalnost. Začenši z julijskim festivalom mladih uličnih umetnikov, ki bo 4. julija v Borovem gozdičku, kjer se bodo predstavili dijaki in študentje. Prijave so odprte, vabijo mlade glasbenike, pesnike, slikarje, ilustratorje, fotografe, grafitarje, cirkusante, stand-up komike, plesalce ...


Najbolj brano