Tartini bo gostil rekreativce

Vsaj 450 rekreativnih navdušencev, oblečenih v oranžne majice - simbol Šole zdravja - bo v soboto, 31. avgusta, zasedlo osrednji mestni trg v Piranu. Gre za vseslovensko peto srečanje skupin Šole zdravja, ki ga ob istoimenskem društvu pripravlja piranska občina.

Tako telovadijo tudi na Mostu na Soči Foto: Neva Blazetič
Tako telovadijo tudi na Mostu na Soči Foto: Neva Blazetič

Udeleženci bodo pod vodstvom ustanovitelja, ruskega zdravnika Nikolaya Grishina, ki se je že pred leti preselil v Slovenijo, javnosti predstavili potek jutranje vadbe na prostem, ki jo društvo Šola zdravja (enote ima po večjih mestih, tudi v Piranu in Mostu na Soči) pripravlja vse leto, ne glede na letni čas in vreme.

Društvo Šola zdravja ima 55 skupin, ki vsako jutro vse leto telovadijo na javnih površinah po državi. Vadbo vodijo usposobljeni prostovoljci. Med člani je večina starejših, vaje pa so primerne za vse starosti. Šola zdravja skuša povečati delež telesno dejavnih ljudi, ne glede na spol, starost, družbeni in socialni status, veroizpoved in politično prepričanje. Takšna vadba krepi psihično in fizično zdravje.

Vadba “1000 gibov” je program rekreacije po zamisli Grishina. Pod vodstvom vaditeljev prostovoljcev vadi vsako jutro po državi skupaj 1200 članov. Začetki Šole zdravja segajo v leto 2006 v Piran.

Vsako leto ob koncu avgusta pripravijo vseslovensko srečanje v Piranu. To soboto bo zbrane pozdravil župan Peter Bossman, vadbo pa bo predstavil avtor Nikolay Grishini. Zbor skupin bo pred 8. uro, med gosti pa pričakujejo predsednika države Boruta Pahorja in ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala in za zdravje Tomaža Gantarja.

Pred prikazom vadbe na Tartinijevem trgu bo nastopil pevski zbor Šole zdravja “Oranžna Bistrica”, ob 8.30 pa bo sledila telovadba “1000 gibov”.

JA


Najbolj brano