Pol ure na dan za krepitev duha in telesa

V vseh večjih slovenskih mestih, tudi po Primorski, se vsako jutro, ne glede na vreme in letni čas, zbirajo rekreativci, ki budno skrbijo za svoje zdravje. V sklopu Šole zdravja izvajajo vaje, imenovane 1000 gibov. Takšna skupina rekreativcev že dve leti vabi k sodelovanju tudi prebivalce Sežane in širšega območja Krasa.

Tudi sežanska skupina se vsako  poletje udeleži vseslovenskega srečanja skupin Šole zdravja v Piranu 
 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tudi sežanska skupina se vsako poletje udeleži vseslovenskega srečanja skupin Šole zdravja v Piranu  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Morda nekateri zanjo še ne vedo, zato jih vabijo, naj se jim med tednom zjutraj pridružijo v parku med kulturnim domom in osnovno šolo.

V Šolo zdravja se povezujejo ljudje, ne glede na starost in spol, ki jim je mar skrb za lastno zdravje. Gre za člane društva Šole zdravja, ki delujejo na Primorskem - v Piranu, Mostu na Soči in dve leti tudi v Sežani.

Telovadijo zunaj, na javnih površinah. Izvajajo vaje 1000 gibov, ki so dokaj preproste in jih zmore vsakdo. Avtor teh vaj je tudi idejni vodja in ustanovitelj društva Šola zdravja, zdravnik Nikolay Grishin. Za vadbo niso potrebni pripomočki, pa tudi draga športna oprema ne. Zadostuje le dobra volja s ciljem ohraniti dobro počutje in vitalnost.

Skupina šole že dve leti deluje tudi v Sežani. Dobivajo se vsako jutro ob 7.30, izjema so le nedelje in prazniki. Telovadijo v centru mesta, v parku med kulturnim domom in osnovno šolo, ne glede na to, ali sije sonce ali pada dež, ali je še skoraj mrak ali ne. Ob sobotah se skupini pridružijo tudi tisti, ki med tednom zaradi službenih obveznosti ne uspejo priti na vadbo. Sežansko skupino vodi Damjana Silič. Vsakdo, ki bi se jim rad pridružil, je dobrodošel, stik s skupino pa lahko naveže tudi po elektronski pošti drustvo.sola.zdravja@gmail.com informacije pa so na voljo tudi na spletni strani www.srce-me-povezuje.si/solazdravja.

Društvo Šola zdravja pripravlja tudi predavanja, izobraževalne delavnice o zdravem načinu življenja in zdravem prehranjevanju. Skupina v Sežani je že večkrat gostila različne predavatelje, ki so predstavljali različne bolezni in načine zdravljenja ter zdravo prehrano. Minuli torek so v prostorih ljudske univerze gostili dr. Andreja Gregorija, ki je predaval o preventivni in kurativni uporabi medicinskih gob. Jutri popoldan pa pripravljajo v prostorih občine srečanje z bioterapevtom Marjanom Ogorevcem, ki bo predstavil načine samozadravljenja. JA


Najbolj brano