Štiri desetletja Platane

Na koprskem pomolu (Ukmarjev trg) bo v petek, 10. avgusta, velika fešta. Skupina Platana bo praznovala štiri desetletja svojega glasbenega ustvarjanja in nastopanja.

Platana leta 1972
Platana leta 1972 

Le redke so skupine, ki so na koncertnih odrih uspele zdržati tako dolgo. In še vedno vztrajajo, saj pravijo, da je glasba njihov način življenja ter da brez nje ne morejo.

O nastanku in začetkih skupine smo se pogovarjali z Armandom Baruco:“Leta 1972 smo se zbrali in vadili v Bertokih. V začetku smo igrali le glasbo z lastnimi besedili, a smo kaj kmalu opazili, da je to premalo, da poslušalci zahtevajo več. Tako smo začeli preigravati tudi druge popularne skladbe. Največ smo igrali na različnih šagrah, v dvoranah, ki so bila takrat zelo priljubljena shajališča mladih - v Bukovici, Bertokih, Zelenem gaju. Zdaj že dolgo ni več tako.”

Nastopili bodo Pihalni orkester Marezige, Orange Juice, Xaxid, Pop Corn, Bruno in Giordano, Slavko Ivančić, Elio Pisak, Tulio Furlanič, Rudi Bučar, Danilo Kocjančič, Tomo Jurak, Pepi Jež, Enzo Hrovatin, Boris Krmac, Miran Zadnik, Al Picone, Igor Lija, Lara Baruca, Jan Baruca, Kalamari, Ne me jugat in Roxie.

V skupini se je v desetletjih zamenjalo nekaj članov, zdaj pa že nekaj časa v njej vztraja udarna četvorica: Armando Baruca, Adrijano Baruca, Marino Dugaro in Ervin Može.

Svojo prvo ploščo je skupina izdala davnega leta 1978 z naslovom 17 ljeta, sledilo pa ji je še osem plošč. Zadnja - Tam nekje - je izšla pred enajstimi leti. “Novo ploščo bi radi izdali spomladi, polovico pesmi smo že posneli. Seveda pa takšen projekt zahteva kar nekaj časa. Člani skupine smo zaposleni, imamo svoje službe in za vaje ni vedno dovolj časa. A vztrajamo, ker imamo glasbo radi. Veseli smo, ker na naših koncertih opažamo kar tri generacije poslušalcev - zdaj že none pripeljejo na koncert svoje vnuke. In tudi to je tisto, zaradi česar vztrajamo.”

Na velikem koncertu bo Platana igrala z Big Bandom Roberta Vatovca, nastopili pa bodo tudi številni glasbeni gostje. “Veseli smo, da so se našemu vabilu na praznovanje odzvali v tako velikem številu, omenim pa naj še, da bodo vsi peli le naše avtorske pesmi,” dodaja Armando Baruca.

ZLATICA KASAL


Najbolj brano