Festival gejevskega in lezbičnega filma

Že tradicionalno je takoj po LIFFu drug festival z izjemno tradicijo - in ta je že kar nekaj let razpršen po različnih krajih. Letos že 28. festival gejevskega in lezbičnega filma se bo torej predstavljal v Slovenski Kinoteki, Celju, na Ptuju in v Kopru.

Margarita
Margarita 

Izjemno trdokožni festival je najstarejši tovrstni v Evropi. Od 24. novembra do 1. decembra bodo na ogled filmi gejevskih in lezbičnih ustvarjalcev in ustvarjalk ter filmi, ki tematizirajo istospolno usmerjenost. Projekcije bodo pospremljene z različnimi drugimi dejavnostmi.

Med drugim si boste lahko ogledali dokumentarec o 25 letih delovanja lezbične sekcije ŠKUC - LL, ki so ga posnele Marina Gržinić, Aina Šmid in Zvonka T. Simčič - gre za prvi tovrstni dokumentarni zapis v Sloveniji. Med tujimi filmi se bodo predstavili - in tole je zares le drobec izbora - Zeleno zeleno (Verde verde), prva kubanska gejevska drama, ki menda flirta z Fassbinderjevim opusom, kar obljublja relativno kompleksen film. Režiser je Enrique Pineda Barnet. Na ogled bo tudi Margarita, kanadska drama o japijevskem paru, ki bi moral odpustiti gospodinjsko pomočnico. Njena edina rešitev za to, da ostane v Kanadi, je poroka, kar ni všeč njeni partnerki ... Režiserja ter scenarista sta Dominique Cardona in Laurie Colbert.

Podrobnejši spored bo kmalu na ogled na spletni strani http://www.ljudmila.org/siqrd/fglf/.

PETER ZUPANC


Najbolj brano