RoboSončki z Miškom v St. Louisu

Sedem RoboSončkov iz 4., 6. in 7. razreda OŠ Koper se je nedavno v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri udeležilo svetovnega festivala robotike in raziskovanja First Lego League (FLL) World Festival. V tekmovanju robotov so se med 85 ekipami uvrstili na 11. mesto.

             
Tekmovanje za robotsko mizo z robotom Miškom Foto: Alenka Malej
Tekmovanje za robotsko mizo z robotom Miškom Foto: Alenka Malej

Še bolj pomembno pa je, da so se domov vrnili polni vtisov in spoznanj, kakšna so tovrstna tekmovanja čez lužo.

Vtis je nanje naredila že lokacija tekmovanja na gospodarskem razstavišču, povezanim s stadionom za igranje ameriškega nogometa. V treh dneh tekmovanja se je tam zvrstilo 30.000 obiskovalcev, 5000 je bilo samo tekmovalcev.

“Po obiskanosti bi prireditev lahko primerjali s tekmovanjem v Planici ob slabšem vremenu,” je nazorna mentorica RoboSončkov Alenka Malej iz koprskega Centra eksperimentov, tudi mama dveh udeležencev, Jana in Tilna Maleja. Preostalo peterico so sestavljali Matija Leban, Vid Ibic, Nejc Pegan, Nik Grižančič in Rok Ličen. Pridružiti bi se jima morala še Lia Luša in Žan Jerman Belina, ki pa sta šla na Festival folklore v BiH.

Tema letošnjega tekmovanja FLL je bilo besnenje narave. Pomeriti so se morali v šestih nalogah. Poleg uvodoma omenjenega tekmovanja robotov so predstavili projekt o istrskih poplavah s poučnim simulatorjem, opozorilnim prometnim znakom in spletno aplikacijo. Imeli so inženirsko predstavitev robota Miška, ki zmore 20 nalog. Ponazorili so vrednote FLL, ki jih pojasnjujejo z izrazom “coopertition”, mešanico sodelovanja in tekmovanja torej. Dva slogana sta še posebej zanimiva: “Delamo, da poiščemo rešitve” in “Kar odkrijemo, je pomembnejše od zmage”. Ne nazadnje so morali predstaviti svoje delo in rezultate ter se družiti z drugimi otroki. Naučiti so se morali tudi stvari, ki so jih predstavile ekipe drugih držav. Odločili so se za brazilsko sambo, sami pa so predstavili slovensko polko.

Čez lužo jih je spremljal koprski podžupan Danijel Cep, ker je bila koprska občina med tistimi, ki so jim omogočili izlet, in ker je bilo v Kopru regijsko kvalifikacijsko tekmovanje.

Njihov robot Miško, sestavljen iz lego kock, v primeru nevarne katastrofe v samo dveh potezah opravi sedem nalog: sproži reševalno letalo in cunami, dvigne hišo, pripelje v bazo tovornjak z zalogami hrane, zdravil in nafte, reši otroka, pripelje motor in varnostno čelado. RoboSončki bodo celoten projekt predstavili 6. junija na dnevu odprtih brat Morske biološke postaje Piran.

V St. Louisu, mestu z več kot 350.000 prebivalci in številnimi dnevnimi migranti, ki se tja vozijo v službo, so si ogledali tudi bejzbolsko tekmo. “Eno od približno 170, kolikor jih pripravijo na sezono. Ogleda si jih po 40.000 bejzbolskih navdušencev, ki večinoma navijajo za domače moštvo Cardinals.” Obiskali so Gateway Arch z muzejem o osvajanju Zahoda (nekaj muzejskih eksponatov so si ogledali med enournim čakanjem na ogled slavoloka z vzpenjačo), pa mestni muzej, center znanosti ... Po mestu so jih usmerjali prostovoljci, večinoma upokojenci, starejši od 70 let. “Pričakali so nas s panoji, na katerih je pisalo RoboSuns, in nas čakali tudi v trgovskih centrih,” ne skriva presenečenja Malejeva.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano