Cerkljan, ne jezi se!

Cerkljanski taborniki že vrsto let prirejajo odmevno državno prvenstvo v družabni igri Človek ne jezi se. Po vzoru te popularne igre je v tamkajšnji Agenciji Lars nastala igra Zalaufaj z laufarji in z njo tudi prvo veselo tekmovalno “laufanje” po deski.

Avtorja igre: Livija in Filip Štremfelj Foto: Saša Dragoš
Avtorja igre: Livija in Filip Štremfelj Foto: Saša Dragoš

CERKNO> Ste vedeli, da je Nemec Josef Friderich Schmidt družabno igro Človek ne jezi se pred nekaj več kot stoletjem izumil za zabavo svojih treh otrok? Če niste, pa gotovo veste, da so po natisu več tisoč izvodov igre za vojake, figurice “začarale” mlado in staro po vsem svetu. Tudi Cerkljane.

Taborniki - Aragonitni ježki - se lahko pohvalijo z državnim prvenstvom v tej igri, ki je iz leta v leto bolje obiskano. Pred dobrim tednom pa so v Agenciji Lars natisnili še podobno, a lokalno prirejeno različico igre Zalaufaj z laufarji.

Ideja se je porodila vodji agencije Liviji Rojc Štremfelj, svoje pa je dodal šestletni sin Filip. Cerkljanski pustni običaj navdušuje oba. A če je mama imela ob družabnosti v mislih etnološko poučni namen igre, je Filip v njej videl odlično zabavo. Pasti, ki jih je vanjo nastavil, če srečaš sprevod, šivaš obleke laufarjev, poješ preveč ocvirkovce ... in zato ne smeš metati ali se moraš vračati v laufar komando, je namenil veselju (bog ne daj jezi!) in potrpežljivosti.

Veselo, predvsem pa množično, je na prvem tekmovanju minuli vikend tudi bilo. Čeprav so bili eni v cilju prej od drugih, so vsi odšli domov z igro.

Ta je lično delo in zato običaju v čast. Fotografije prav vseh 24 članov laufarske družine, ki so dobili mesto na plošči, so delo Bojana Tavčarja. Ko bodo starši z mladežjo sedli za njo, ne bo razlogov za jezo. Ob dragocenem druženju, bodo bogatejši še za kakšno spoznanje o vrednosti pustnega običaja.

SD


Najbolj brano