Kaj je zelena rez v sadovnjaku?
Poletno ali zeleno rez sadnega drevja in jagodičevja opravljamo v poletnem času, ko so rastline v polni olistanosti. Seveda bujna in gosta krošnja predstavlja izziv, saj pri bujnih krošnjah težje ocenimo, kaj storiti, v primerjavi z zimsko rezjo, kjer so drevesa gola. Z zeleno rezjo uravnavamo bujnost in obliko rastlin. Ta je največjega pomena pri koščičarjih (češnja, breskev, marelica ...).

Zaradi toplote in možnega dežja v poletnem času je zelo pomembno, da je v času po rezi vsaj 3 dni suho vreme. Tako zmanjšamo možnost okužbe rastlin. Orodje, ki ga uporabljamo pri rezi, kot so: škarje, žaga, nož je treba sproti redno razkuževati, da ne prenašamo potencialnih bolezni. Veliko in pomembno vlogo igra tudi prekrivanje vseh ran, nastalih pri rezi, s plastjo kakovostne cepilne smole Bio Plantella Arbosan, ki popolnoma zapre rane in ne poka v vročini. Velike rane, nad 10 cm, je dobro pred tem tudi razkužiti z raztopino bakrovega pripravka Bio Plantella Baker.
V tem času so zelo pogoste bolezni in različni škodljivci, katerim z rezjo omogočimo vstop v rastlino. Mnogi škodljivci, kot so uši, so prenašalci bolezni in virusov med posameznimi rastlinami. Uši po rastlinah pogosto prenašajo mravlje, zato je pametno uporabiti in redno menjati Bio Plantella Lepljivi Trak, ki je obojestransko lepljiv in vsebuje posebno entomološko lepilo, ki se ne izpira in ne topi. Trak nalepimo na deblo drevesa, najbolj učinkovito je na dveh različnih višinah ter tako preprečimo vdor škodljivcev v krošnjo drevesa.
Pri poletni rezi je pomembno, da izvajamo predvsem izrezovanje in ne krajšanje, in sicer po fazah. Postopno poletno redčenje pomeni redčenje po delih tako, da drevo razdelimo na 3-4 enote in vsako redčimo en teden, naslednji del teden pozneje ipd.. Tako rastlina letno rez občuti le kot rahel ukrep in umiri rast.
Tekst in foto: Plantellini strokovnjaki