V Veliki Britaniji rojen otrok z DNK treh oseb

V Veliki Britaniji se je s pomočjo revolucionarnega postopka zunajtelesne oploditve rodil prvi otrok z DNK treh oseb. Namen tovrstnega postopka oploditve, znanega kot mitohondrijska darovalna terapija (MRT), je sicer preprečiti dedovanje resnih neozdravljivih bolezni.

 Foto: STA
Foto: STA

LONDON > Postopek oploditve MRT je namenjen preprečevanju rojstva otrok z uničujočimi mitohondrijskimi boleznimi. To so dolgotrajne genetske in pogosto dedne bolezni, ki se pojavijo, kadar mitohondriji ne opravljajo svoje funkcije proizvajanja energije za celice v telesu. Tovrstne bolezni so lahko zelo resne in pogosto celo usodne.

Nekatere družine so zaradi dednih mitohondrijskih bolezni izgubile več otrok, nova tehnika z darovanjem mitohondrijev pa velja za njihovo edino možnost, da dobijo zdravega otroka, pojasnjuje Peter Thompson, glavni izvršni direktor britanskega urada za oploditev in embriologijo (HFEA).

Otrok, ki se rodi s pomočjo te metode, ima tako v svojih celicah poleg DNK matere in očeta tudi majhno količino genskega zapisa tretje osebe. Večino DNK otroka, rojenega na Otoku, sta prispevala njegova starša, približno 0,1 odstotka pa tretja oseba. DNK tretje osebe sicer vpliva le na mitohondrije, ne pa tudi na druge ključne lastnosti otroka, kot je videz.

Velika Britanije je leta 2017 postala prva država na svetu, ki dovoljuje terapijo MRT. Po podatkih HFEA se je v Veliki Britaniji na ta način doslej rodilo "manj kot pet otrok". Natančnih številk in informacij o otrocih v uradu ne navajajo, da bi preprečili morebitno identifikacijo družin.

"HFEA zagotavlja, da se darovanje mitohondrijev izvaja na varen in etičen način. Vse vloge za zdravljenje se ocenjujejo individualno na podlagi testov," je dejal Thompson. Ob tem je še poudaril, da je zdravljenje z darovanjem mitohondrijev še vedno v začetni fazi razvoja.


Najbolj brano