V UKC Ljubljana odprli prvi multidisciplinarni kolposkopski center

Na ginekološki kliniki UKC Ljubljana so danes slovesno odprli nov kolposkopski center. Gre za prvi multidisciplinarni kolposkopski center v Sloveniji, kjer bodo lahko strokovnjaki iz različnih področij na enem mestu celostno obravnavali ženske za predrakave oz. rakave spremembe materničnega vratu.

Na ginekološki kliniki UKC Ljubljana so danes slovesno odprli nov 
kolposkopski center.
Na ginekološki kliniki UKC Ljubljana so danes slovesno odprli nov kolposkopski center.  

LJUBLJANA > Kolposkopska preiskava se običajno opravi zaradi patološkega izvida brisa materničnega vratu in izjemoma po pozitivnem izvidu testa HPV ali zaradi sprememb na zunanjem spolovilu, nožnici ali materničnem vratu, ki jih je pri pacientki s prostim očesom pri pregledu opazil ginekolog.

Prvi tovrstni center v Sloveniji

Kolposkopski center bo po besedah specialistke ginekologije in porodništva z ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Špele Smrkolj prvi center v Sloveniji, kjer bodo lahko strokovnjaki iz različnih področij na enem mestu celostno obravnavali ženske za predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu, omogočal pa bo tudi celovito in veliko bolj načrtovano učenje koloposkopije. Deloval bo v popolnoma prenovljenih prostorih, ki so opremljeni s sodobno medicinsko in tehnično opremo ter informacijskim, koordinacijskim in nadzornim sistemom.

"V Sloveniji smo zelo uspešni v presejanju raka materničnega vratu, kar pomeni, da vsako leto odkrijejo več predrakavih bolezni. Zavedamo se, da je to bolezen mladih žensk, prizadene večinoma ženske že v obdobju, preden rodijo, tako da je zelo pomembno, da je ta obravnava res strokovna, ne v bistvu prehitro invazivna, temveč bolj konzervativna," je dodala Smrkolj.

Razbremenitev obstoječih specialističnih ambulant

Poleg nadgradnje obstoječe kolposkopske dejavnosti bo vzpostavitev tega centra prinesla tudi razbremenitev obstoječih specialističnih ambulant in posledično skrajšanje čakalnih dob za druga ginekološka obolenja, je še poudarila Smrkolj.

Odprtje kolposkopskega centra je pozdravila tudi vodja državnega presejalnega programa Zora, zdravnica Urška Ivanuš. Program Zora namreč v okviru svojega celostnega delovanja predvideva kot pomemben del interdisciplinarnega tima tudi kolposkopske centre. Nov center tako v obstoječem sistemu predstavlja edini manjkajoči člen v verigi izvajalcev storitev programa Zora.

"Kot veste smo po uvedbi organiziranega presejalnega programa uspeli res izjemno zmanjšati incidenco raka materničnega vratu do te mere, da danes pravzaprav že lahko rečemo, da smo na meji eliminacije tega raka, vendar nikakor ne bomo uspeli pasti pod to magično mejo štirje novi primeri na 100 tisoč žensk, v kolikor ne bomo povečali precepljenosti proti HPV in tudi posodobili presejalno politiko programa Zora," je še dejala Ivanuš.


Najbolj brano