Strokovnjaki pozivajo k zaščiti pred sončnimi žarki: sončenje je še posebej nevarno za otroke

V Sloveniji je vse več primerov rakavih bolezni kože in drugih bolezni zaradi ultravijoličnega sevanja ter visokih temperatur, so na novinarski konferenci v Ljubljani pod sloganom Varno na soncu minuli teden opozorili strokovnjaki z različnih zdravstvenih področij. Pozvali so k okrepitvi programov ozaveščanja in izobraževanja o zaščitnih ukrepih.

Pomembno je, da se izogibamo soncu med 10. in 16. uro. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Pomembno je, da se izogibamo soncu med 10. in 16. uro. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Tveganje za nastanek kožnega melanoma in drugih vrst kožnega raka lahko zmanjšamo, je poudarila predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana Tanja Planinšek Ručigaj. Pomembno je, da se izogibamo soncu med 10. in 16. uro, spremljamo UV-indeks, se zaščitimo z oblačili, pokrivali, sončnimi očali ter vsaki dve uri nanašamo na kožo pripravke za zaščito pred soncem. Ti naj imajo zaščitni faktor najmanj 30, zdravnica pa priporoča najmanj 50. Uporabo solarijev je treba popolnoma opustiti, so nasvete povzeli v sporočilu za javnost.

Svetlolasci in pegasti rdečelasci še posebej občutljivi

Pomembno je tudi samopregledovanje kožnih znamenj ter opravljanje rednih dermatoloških pregledov kože. Kot je dejala Ručigaj Planinšek, je to še posebej pomembno pri ljudeh z večjim tveganjem za kožni melanom, med katerimi so svetlolasci in pegasti rdečelasci.

Pri otrocih do desetega leta starosti je uporaba sončnih očal priporočljiva le v ekstremnih svetlobnih pogojih, kot so visoka nadmorska višina in ob vodi.

Majhne količine UV-sevanja so koristne za zdravje in imajo bistveno vlogo pri nastajanju vitamina D, vendar za vzdrževanje ustrezne ravni vitamina D v poletnem času zadostuje že od 5 do 15 minut izpostavljanja soncu na sicer že izpostavljenih delih telesa, kot so roke in obraz, od dva do trikrat tedensko, poudarja Svetovna zdravstvena organizacija.

Zaščita s pokrivali in s sončnimi očali

Sončenje pa je še posebej tvegano za otroke, je poudarila Barbara Perić z Onkološkega inštituta. Velika izpostavljenost soncu do desetega leta starosti po njenih besedah skoraj podvoji tveganje za kožnega raka kasneje v življenju.

Pomembno je, da se izogibamo soncu med 10. in 16. uro, spremljamo UV-indeks, se zaščitimo z oblačili, pokrivali, sončnimi očali ter vsaki dve uri nanašamo na kožo pripravke za zaščito pred soncem.

UV-sevanje povzroča tudi okvare oči. Lahko so akutne, kot je snežna slepota, ali kronične, kot so prezgodnji nastanek sive mrene in degenerativne spremembe na roženici in veznici. Od pet do deset odstotkov kožnih rakov se pojavi na vekah. Zato je treba zaščititi tudi oči, je poudarila Ana Gornik z Očesne klinike UKC Ljubljana.

Opozorila je, da se UV-sevanje odbija od površin, zato so mu oči izpostavljene tudi, ko ni neposrednih sončnih žarkov. Zato se je treba zaščititi s pokrivali in s sončnimi očali. Izjema so otroci do desetega leta starosti, kjer je uporaba sončnih očal priporočljiva le v ekstremnih svetlobnih pogojih, kot so visoka nadmorska višina in ob vodi.

Slovenija na osmem mestu med državami EU po pojavnosti kožnega melanoma

Pri delu, ki se pretežno odvija na prostem tudi v poletnih mesecih, mora delodajalec poskrbeti za ustrezno organizacijo dela in opremo, je poudarila predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana Metoda Dodič Fikfak. Med možnimi ukrepi delodajalcev je naštela zgodnejši začetek dela, deljen delavnik, opravljanje težjih nalog zgodaj zjutraj, omogočanje dela v senci ter uvedbo več pogostejših odmorov v senci z zagotovljeno svežo vodo. Opozorila je, da se po dolgem delu na soncu tudi zmanjša zbranost, zaradi česar se pojavijo napake ali nezgode pri delu.

Po podatkih Mednarodne agencije za raziskovanje raka je Slovenija na osmem mestu med državami Evropske unije po pojavnosti kožnega melanoma. Za kožnim nemelanomskim rakom letno zboli okoli 3.000 ljudi, z invazivno obliko kožnega melanoma pa skoraj 700. Raziskave v Sloveniji so pokazale, da je poznavanje dejavnikov tveganja slabo, predvsem pa slabše kot v preteklosti, so še navedli v sporočilu.

Dogodek pod sloganom Varno na soncu je organiziralo ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Kliničnim inštitutom za medicino, dela, prometa in športa UKC Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Dermatovenerološko kliniko UKC Ljubljana, Očesno kliniko UKC Ljubljana, Onkološkim inštitutom Ljubljana in Zvezo slovenskih društev za boj proti raku.


Najbolj brano