Simbol, ki označuje zdravo gostinsko ponudbo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v partnerstvu s Turistično gostinsko zbornico Slovenije oblikovali simbol Prava izbira, ki ljudem pomaga pri izbiri bolj zdrave gostinske ponudbe. Pridobijo ga gostinski obrati, ki opravijo določeno usposabljanje in gostom ponujajo zdrave obroke višje kakovosti.

 Gostinci  lahko pomembno prispevajo k spodbujanju zdravega 
življenjskega sloga pri svojih gostih.  Foto: Unsplash.com
Gostinci lahko pomembno prispevajo k spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri svojih gostih.  Foto: Unsplash.com

LJUBLJANA > Gostinski obrati, ki želijo uporabiti simbol Prava izbira, morajo gostom ponuditi obroke, ki so količinsko in energijsko primerni, imajo uravnoteženo sestavo in so pripravljeni na ustrezen način. Gostinci, ki se želijo seznaniti s postopki priprave tovrstnih obrokov, lahko v ta namen obiščejo brezplačno usposabljanje, ki ga organizira Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem.

Vsaj en obrok, ki ustreza merilom zdravju koristne izbire

Znak Prava izbira lahko pridobi in uporablja gostinski ponudnik, katerega uslužbenci uspešno opravijo teoretično in praktično usposabljanje o pripravi zdravju koristnih jedi ter ima po prejemu simbola v dnevni ponudbi vsaj en obrok (kosilo), ki ustreza merilom zdravju koristne izbire, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Projekt je neke vrsta nadgradnja projekta Dober tek študent, s katerim je NIJZ ob sofinanciranju ministrstva za zdravje ciljal na ponudnike študentske prehrane, ki so na ta način pridobili dodatne točke na javnem razpisu. Po novem pa s projektom Prava izbira nagovarjajo tudi ponudnike v naravnih zdraviliščih, turističnih namestitvah in hotelih ter podjetjih, ki imajo organizirano prehrano za svoje zaposlene.

Pester nabor zdravih živil

“Čeprav so aktualne krize zelo prizadele prav gostinski sektor, verjamem, da bo simbol z nekaj iznajdljivosti in pripravljenosti za sodelovanje dobro sprejet med gostinskimi ponudniki, saj obstajajo številne možnosti za izboljšave,” sporočilo povzema besede Mojce Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.

Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije pa ugotavlja, da lahko gostinci tudi sicer pomembno prispevajo k spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri svojih gostih: “Načinov, kako to storijo, je več, zagotovo pa je ključno, da v jedi vključijo pester nabor zdravih živil, kot so sveže sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice in kakovostni viri beljakovin, ter da omejijo ponudbe manj zdravih izbir.”


Najbolj brano