Regrat je tu! Priporočajo ga pri težavah z revmo, slabokrvnosti in proti zaprtosti.
Regrat je že pognal dolge liste, polne vitaminov in mineralov, ki koristijo našemu telesu. Dober je predvsem zaradi grenčin in snovi, ki spodbujajo delovanje žolča in jeter, več o vseh prednostih pa v nadaljevanju.
Regrat velja za dobro znano in preizkušeno ljudsko zdravilo. Foto: Profimedia
Regrat nabiramo že stoletja, če ne tisočletja, zmeraj z enakim razlogom. Za pripravo okusnih kulinaričnih dobrot ter zaradi vseh koristnih snovi za naše zdravje, ki jih vsebuje. Velja za dobro znano in preizkušeno ljudsko zdravilo, s katerim si zlasti v pomladnem času okrepimo zdravje.
Hranilna rastlina, ki krepi
Regrat je hranilna rastlina, pri kateri v kulinarične in zdravilne namene uporabimo vse dele. Listi vsebujejo predvsem fruktozo, inulin, grenčine, fenolno kislino, sterole, kalijeve soli, flavonoide in kumarin. Podobne snovi so v koreninah. Med vitamini izstopajo predvsem vitamin A, B in C, bogat pa je tudi s kalijem. Holin vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Grenčine imajo diuretične lastnosti in pripomorejo pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in težavah z mehurjem. Regrat blagodejno deluje tudi na jetra in pomaga uravnavati raven estrogena v telesu. Cvetovi so bogati predvsem s karotenoidi, medtem ko je v belem mlečku, če regratu odtrgamo cvet, največ taraksina, ki je odgovoren za grenkobo in diuretično delovanje.
Očiščevalna regratova juha
Sestavine: 600 ml jušne osnove, 1 čebula, 500 g regratovih listov, 1 vejica mete, 1 žlica koruznega zdroba, 2 dl mleka, sol, poper, olje
Priprava: Čebulo olupimo in sesekljamo. Stresemo jo v večji lonec, dodamo olje in na hitro prepražimo. Dolijemo jušno osnovno in dodamo očiščen regrat. Pokrijemo in kuhamo 10 minut, dodamo listke mete in kuhamo še dve minuti. Odstavimo in zmešamo s paličnim mešalnikom. V skodelici zmešamo zdrob in mleko, vlijemo v juho in dobro premešamo. Ponovno zavremo ter po okusu solimo in popramo.
Kdaj ga nabiramo
V zdravilne in kulinarične namene regrat nabiramo od marca do konca maja, ko začne cveteti. Liste nabiramo predvsem spomladi, korenine pa vse leto. Te posušimo in uporabimo za pripravo čajev. Včasih so jih uporabljali podobno kot cikorijo, za pripravo kavnega nadomestka.
Zeliščna raba
Regrat je odličen diuretik, kar pomeni, da žene na vodo in pomaga pri razstrupljanju. Spodbuja tudi odvajanje blata in izločanje žolča. Priporočajo ga pri težavah z revmo, v ljudski medicini se uporablja pri zastoju seča in ledvičnih kamnih. Učinkovit je pri prebavnih motnjah in zaprtju zaradi slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo izločevalnih žlez.
Testenine z regratom in pinjolami
Sestavine: 400 g testenin, 5 žlic olja, 3 pesti regratovih listov, 3 stroki česna, 3 žlice pinjol, sol, poper, sok 1 limone, parmezan
Priprava: Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca v osoljeni vodi. Medtem očistimo regratove liste, česen pa sesekljamo. V ponvi prepražimo pinjole in jih medtem večkrat pretresemo. Nato jih stresemo na krožnik, v ponev zlijemo olje, dodamo regrat in česen ter med mešanjem hitro prepražimo. Preden testenine odcedimo, v ponev vlijemo šest žlic tekočine, v kateri so se kuhali špageti. Špagete dobro odcedimo in stresemo v ponev, premešamo in odstavimo. Začinimo s poprom, soljo in limoninim sokom, potresemo s praženimi pinjolami in premešamo. Postrežemo na krožnike in okrasimo z nadrobljenim parmezanom. Po okusu prelijemo še z malo oljčnega olja.
Kulinarični razpon
V kulinariki regrat najpogosteje uporabimo za pripravo solate, kjer uporabljamo predvsem liste in neodprte cvetne popke. Slednje je škoda kuhati ali kako drugače obdelovati. Da bi omilili nekaj grenčine, mu dodajamo popečene ocvirke ali slanino ter topel krompir. Starejše liste uporabljamo predvsem za pripravo juh, omak in sveže stisnjenih smutijev. Lahko jih blanširamo, zgolj poparimo z vrelo vodo in zabelimo z oljem in česnom. Liste in cvetove lahko tudi skuhamo in pripravimo podobno kot špinačo.