Pozorno pri izbiri hitrih testov za samotestiranje

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) ob povečanju uporabe hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom svetuje, naj potrošniki oziroma uporabniki testov pred nakupom preverijo, ali je test namenjen samotestiranju in ima ustrezen CE certifikat, da je test varen in primeren za uporabo s strani nestrokovnjakov.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > JAZMP namreč na trgu med izdelki, ki se ponujajo potrošnikom, zaznavajo tudi teste, ki so namenjeni zgolj za uporabo s strani profesionalnih uporabnikov, akreditiranih laboratorijev in usposobljenega osebja. "Takšni testi niso primerni za samotestiranje, saj uporaba neskladnega testa ali testa, ki ni certificiran za uporabo s strani nestrokovnjakov, lahko vodi do napačnega rezultata testiranja," so opozorili na spletni strani.

Hitri testi, ki določijo prisotnost antigena novega koronavirusa in so namenjeni zgolj profesionalnim uporabnikom, so in vitro diagnostični medicinski pripomočki, za katere ugotavljanje skladnosti z evropsko zakonodajo izvede proizvajalec sam, na izdelku na podlagi tehnične dokumentacije in izvedenih evalvacij pripoji oznako CE, pripravi izjavo ES o skladnosti, s katero zagotavlja, da je test skladen z zahtevami evropske direktive oziroma zagotavlja, da je test varen in učinkovit.

Tovrstni testi so namenjeni zgolj za profesionalno uporabo, testiranje pa mora biti izvedeno s strani profesionalnih uporabnikov, akreditiranih laboratorijev in usposobljenega osebja, poudarjajo na JAZMP.

Hitri antigenski testi, ki so namenjeni samotestiranju oz. za domačo uporabo pri nestrokovnjakih, morajo biti tudi ustrezno certificirani pri priglašenem organu s sedežem v EU. Na testu je tako poleg oznake CE tudi štirimestna številka organa, ki je ocenjevanje opravil.

Na JAZMP so tudi objavili seznam šestih testov, ki so pridobili CE certifikat ter so s tem namenjeni končnim uporabnikom. Seznam sicer še ni dokončen, saj je na tržišču vedno več testov, ki so pridobili omenjeni certifikat, tako da se njihovo število dnevno povečuje, so še navedli.


Najbolj brano