Poletje je tu: zaščitimo se pred škodljivim ozonom

Pred nami so topli meseci leta, ko ima lahko onesnaženost zraka z ozonom v Sloveniji, še zlasti na Primorskem, pomembne vplive na zdravje ljudi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili splošna priporočila za prebivalce ob povišanih koncentracijah troposferskega “škodljivega” ozona.

Lani je   bilo v Kopru 16  preseganj opozorilne vrednosti ozona. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Lani je bilo v Kopru 16 preseganj opozorilne vrednosti ozona. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Na povišane koncentracije ozona vplivajo predvsem vremenske razmere v poletnih mesecih, zato ima lahko onesnaženost zraka z ozonom v tem obdobju pomemben vpliv na zdravje ljudi. Splošna priporočila veljajo za vroče, jasne, sončne dni, predvsem od a maja do vključno septembra oziroma ob povišanih koncentracijah ozona.

Zračimo zjutraj in ponoči

Tako NIJZ priporoča redno spremljanje napovedi, podatkov in obvestil Agencije RS za okolje (Arso) v zvezi z onesnaženostjo zraka z ozonom. Zračenje prostorov priporočajo v jutranjih urah in ponoči, popoldne pa zadrževanje v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so običajno najvišje med 13. in 17. uro, ko je sončno sevanje močno in so temperature zraka najvišje.

Ozon vstopa v telo preko dihal, ki jih tudi najbolj prizadene. Novejše raziskave so pokazale tudi sistemske škodljive učinke ozona, ki se med drugim kažejo na delovanju srca ter razvoju ateroskleroze, povezujejo ga tudi z večjo obolevnostjo dihal, obtočil, srca in večjo umrljivostjo zaradi teh vzrokov.

Poleg tega se izogibamo telesni dejavnosti na prostem, izvajamo jih v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona praviloma nižje. Tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke. Pri načrtovanju dnevnih dejavnostih na prostem upoštevamo dnevne napovedi maksimalnih urnih koncentracij ozona, redno spremljamo urne koncentracije ozona in preverimo indeks kakovosti zraka na spletnih straneh Arsa, svetujejo na NIJZ.

Posledica emisij

Priporočila veljajo za vse ljudi, posebej pa za ranljive skupine prebivalcev. Priporočeni ukrepi glede na stopnjo onesnaženosti zraka z ozonom so podrobneje prikazani tudi na spletni strani Arsa.

Koncentracije ozona so običajno najvišje med 13. in 17. uro.

Ozon v ozračju na višini okoli 20 kilometrov nad tlemi je stratosferski ozon ali “koristni” ozon, ki nastaja naravno. Ta absorbira večino škodljivih ultravijoličnih (UV) žarkov v sončni svetlobi. S tem ščiti vso živo naravo, vključno s človekom.

Ozon v plasti ozračja od tal do višine nekaj kilometrov nad površjem zemlje pa je troposferski ozon ali “škodljivi” ozon in je posledica emisij onesnaževal v zrak, predvsem zaradi človekove dejavnosti in reakcij teh ob močnejšem sončnem sevanju. V preveliki koncentraciji je škodljiv za zdravje ljudi in okolje, so zapisali na NIJZ.

V letu 2023 je bilo 31 preseganj opozorilne vrednosti, in sicer 16 preseganj v Kopru, enajst na Otlici in štiri v Novi Gorici.

Ozon ima tudi sistemske škodljive učinke

Ozon vstopa v telo preko dihal, ki jih tudi najbolj prizadene. Novejše raziskave so pokazale tudi sistemske škodljive učinke ozona, ki se med drugim kažejo na delovanju srca ter razvoju ateroskleroze, povezujejo ga tudi z večjo obolevnostjo dihal, obtočil, srca in večjo umrljivostjo zaradi teh vzrokov.

Ozon škodljivo deluje na vse ljudi, še posebej pa so za njegove učinke ranljivi otroci in starejši ljudje, ljudje z astmo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi, ljudje z boleznimi srca, vsi, ki so fizično aktivni na prostem (delavci v gradbeništvu, gozdarji, rekreativni športniki…) ter nekateri bolj občutljivi zdravi posamezniki.NR, STA


Najbolj brano