Okusno in zdravo žito, ki krepi možgane
Kdaj ste si nazadnje privoščili jed iz ajde? Veste, kako okusna in zdrava je?
Ajda ne vsebuje glutena, premore pa za kar 150 odstotkov več
koristnih mineralov in vitaminov kot pšenica. Foto: Profimedia
Spomnimo, ajda je Slovencem pravzaprav precej poznano žito, včasih so jo pogosto sejali in jo tudi postregli ob obrokih. Vendar je to precej zdravo kulturo kmalu zasenčila pšenica, ki je veliko odpornejša ter uspeva tudi v slabi zemlji, ob suši in v slabem podnebju.
Ajda spada med trave
Sicer ajdo imenujemo žito, a botanično spada med trave. Pravzaprav med zeljnarice, čeprav bi jo lahko umestili tudi med sadje, saj je v sorodu celo z rabarbaro. Uporabljamo njena semena, iz katerih pripravljamo ajdovo kašo, z mletjem pa pridobivamo ajdovo moko. Uživamo jo lahko v številnih oblikah, tako kuhano kot pečeno. Dobra lastnost je tudi, da ne vsebuje glutena, kar pomeni, da je primerno živilo za ljudi s celiakijo. Naj dodamo, da ajda dviguje raven energije in celo pomaga ob nekaterih boleznih.
Dobra lastnost ajde je tudi, da ne vsebuje glutena, kar pomeni, da je primerno živilo za ljudi s celiakijo.
Med drugim koristi ožilju
Ajdo je dobro imeti čim pogosteje na krožniku: zmanjšuje tveganje visokega holesterola in visokega krvnega tlaka; vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno in protibiotično ter krepijo imunski sistem telesa in mu dajejo moč; uravnava prekrvitev in preprečuje krvne strdke ter pripomore k zaščiti pred boleznimi srca; je izjemno bogata z magnezijem, le ena skodelica ajde vsebuje 86 miligramov tega minerala, zato je tudi idealno živilo za športnike; njena prehranska vrednost je v primerjavi z drugimi žiti zelo visoka, saj vsebuje do 15 odstotkov kakovostnih in lahko prebavljivih beljakovin; obogatena pa je tudi z vitamini in drugimi minerali, teh je za kar 150 odstotkov več kot v pšeničnem zrnu. Znanstveniki so ugotovili celo, da določene sestavine varujejo telo pred škodljivimi vplivi sevanja, preprečujejo gangreno in krepijo prepustnost kapilar. Ajda vsebuje holin, ki izboljšuje delovanje jeter, telo pa obogati tudi z železom, cinkom, fosforjem in selenom.
Telo čisti odpadnih snovi
Ajda je torej bogata beljakovinska hrana z visoko biološko vrednostjo. Ima veliko asparaginske kisline, ki čisti telo odpadnih snovi in posledično odpravlja utrujenost. Zaradi glutaminske kisline krepi možgane in inteligenco, zaradi magnezija in kalija postanemo odpornejši proti stresu, zaradi fenilalanina imamo več hormonov sreče. Kaša, luščena v stopah, je zaradi vlaknin primerna tudi za sladkorne bolnike in preprečuje raka debelega črevesa.
Proti plevelu
Ajda pri rasti ne potrebuje dodatkov mineralnih gnojil in škropiv, občutljiva pa je na sredstva za zatiranje plevelov. Zaradi izjemno hitre rasti in razvoja pomaga zavirati semenske plevele.
Ajda ima zelo dobro razmerje med aminokislinami, lizinom in argininom, zato jo priporočajo vsem z virusnim obolenjem ali herpesom. Pomanjkljivost ajde je, da vsebuje premalo vitaminov skupine B, zato jo je dobro kombinirati z mlečnimi izdelki (skuto, sirom, jogurtom in podobno) ter tudi s stročnicami, zeljem, repo, listnato zelenjavo, slivami, pršutom ter jajci. Ajda je pravi zaklad rutina, flavonoida, ki ščiti žile, utrjuje kapilare in varuje pred kapjo.
Ajdo je dobro kombinirati z mlečnimi izdelki (skuto, sirom, jogurtom in podobno) ter tudi s stročnicami, zeljem, repo, listnato zelenjavo, slivami, pršutom ter jajci.