Na enem mestu o boleznih in zdravljenju

Več informacij o boleznih in zdravstvenih storitvah, kontakti zdravstvenih ustanov, stik s specialistom. To in še kaj nudi platforma, ki jo je v okviru evropskega projekta ISE-EMH razvilo šest partnerjev pod vodstvom novogoriškega podjetja Arctur. Namenjena je predvsem državljanom Italije in Slovenije.

K boljši in hitrejši informiranosti o različnih boleznih, zdravljenju, 
zdravstvenih storitvah ... na inovativen način prispeva tudi nova 
platforma Insieme.
K boljši in hitrejši informiranosti o različnih boleznih, zdravljenju, zdravstvenih storitvah ... na inovativen način prispeva tudi nova platforma Insieme. 

NOVA GORICA > Inovativna platforma za elektronsko in mobilno zdravje Insieme povezuje različne ponudnike in rešitve s področja zdravja. Njen glavni cilj je s pomočjo naprednih tehnologij prispevati k izboljšanju uspešnosti zdravljenja.

Kot je pojasnila Sabina Zelinšček, vodja projekta pri podjetju Arctur, ki je vodilni partner v projektu ISE-EMH, se Italija in Slovenija uvrščata med evropske države z najbolj izrazitim staranjem prebivalstva, zaradi česar naraščata tudi število bolnikov s kroničnimi boleznimi ter preobremenjenost zdravstvenih institucij in ustanov za starejše. Čakalne dobe se daljšajo, stopnja hospitalizacije je vse višja, oskrba starejših pa je vse slabša.

6

partnerjev iz Slovenije in Italije je skupaj razvijalo platformo Insieme

Agregat zdravstvenih storitev

Podjetji Arctur, Robotina in Institut Jožef Štefan ter italijanski partnerji Universita Ca'Foscari Venezia, Polo Tecnologiico Alto Adriatico in Instituto Burlo Garofolo di Trieste so skušali aktualne težave omiliti z razvojem inovativne platforme, ki povezuje storitve, raziskovalne institucije, podjetja, zdravstvene ustanove in ostale deležnike ter uporabnike. Platforma v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku je preprosta za uporabo. Uporabniku nudi iskanje po ključnih besedah, pregled storitev ter pogovor v realnem času z virtualnim asistentom ali klicnimi centri. Omogoča tudi neposreden tekstovni stik s strokovnjakom.

“Na googlu dobi človek 10.000 odgovorov, ko vtipka določeno zdravstveno vsebino oziroma težavo, tu pa je vse zgoščeno,” je kot glavno prednost platforme, ki jo je označila za nekakšen agregat zdravstvenih storitev, izpostavila Sabina Zelinšček.

Sabina Zelinšček

Arctur

“Na googlu dobi človek 10.000 odgovorov, ko vtipka določeno zdravstveno vsebino oziroma težavo, tu pa je vse zgoščeno.”

Sproti dodajajo nove vsebine

Platforma je zaživela v letošnjem letu. Partnerji projekta jo še testirajo z različnimi uporabniki (podjetja, raziskovalne institucije, zdravstveni domovi, domovi za starejše, ljudje). Ves čas jo tudi posodabljajo in dodajajo nove vsebine. Platforma Insieme je javno dostopna na domeni https://ise-emh.eu, njena uporaba pa je brezplačna.

Glede na to, da je zaživela v okviru čezmejnega Interreg projekta, je njen cilj tudi krepitev čezmejnega sodelovanja in prenos znanja s strani različnih deležnikov od podjetij, raziskovalnih organizacij do zdravstvenih ustanov, pa tudi razvoj novih rešitev na področju zdravstvene oskrbe.


Najbolj brano