Le pest orehov na dan bo zadostovala

Orehi vsebujejo številne koristne snovi, med drugim maščobne kisline omega 3, ki varujejo zdravje srca in možganov, izboljšujejo razpoloženje ter preprečujejo nespečnost in sladkorno bolezen.

Že majhne količine orehov vas bodo nasitile in hkrati poskrbele za 
ugodno raven sladkorja  Foto: Tamino Petelinsek
Že majhne količine orehov vas bodo nasitile in hkrati poskrbele za ugodno raven sladkorja  Foto: Tamino Petelinsek

Oreh, kot ga poznamo, velja za najstarejšo vrsto oreščkov. Danes sicer poznamo več kot 20 vrst orehov, med katerimi prevladuje karpatski oreh, znan po izjemno tanki lupinici. Sicer pa orehe in oreščke odlikuje izjemno bogastvo zdravilnih maščob. Kot že omenjeno, so orehi odličen vir maščobnih kislin omega 3 pa tudi vlaknin, beljakovin, antioksidantov ter različnih vitaminov in mineralov. A niso le zdravi, temveč tudi zelo okusni.

Hrana za možgane

Hrustljava jedrca, skrita pod trdo lupino, na prvi pogled spominjajo na možgane, kar je zanimivo naključje, saj z rednim uživanjem orehov poskrbimo za izboljšanje možganskih funkcij. K temu poleg maščobnih kislin omega 3 prispevata minerala jod in selen. A naj ne pozabimo omeniti polifenolov, ki preprečujejo možganska vnetja in oksidativni stres. Z raziskavami so med drugim potrdili, da uživanje orehov močno zmanjša tveganje za alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen.

Priporočena količina

Priporočena dnevna količina orehov je 75 gramov. Ne glede na blagodejne učinke so izjemno kalorični, prevelik vnos lahko povzroči tudi glavobol in črvičenje.

Z orehi se zaščitimo pred rakom

Znanstveniki so potrdili tudi, da polifenoli in fitokemikalije, torej antioksidanti, ki jih vsebujejo orehi, odlično ščitijo celice pred rakom. Uživanje orehov tako priporočajo ljudem z rakom, saj naj bi pomagali zaustaviti razraščanje rakavih celic in so odlično podporno živilo pri kemoterapijah.

Nadzor sladkorne bolezni

Lahko bi v šali rekli, pest orehov na dan odžene sladkorno bolezen stran, pa se v resnici ne bi zmotili. Nutricionisti menijo, da so orehi dobra preventiva za vse, ki želijo preprečiti razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Preprečujejo namreč številne zaplete, ki jih povzroča sladkorna bolezen. Prav tako že majhne količine orehov zelo nasitijo, kar pomeni, da bolniki lažje uravnavajo apetit, telesno težo in posledično sladkor v krvi.

Zdrave in močne kosti

Orehi vsebujejo alfalinolensko kislino, ki pomaga preprečevati vnetja in zlome kosti. Dolgoročno je prav tako pomembna za preprečevanje osteoporoze. K normalnemu delovanju pa pripomorejo tudi magnezij, mangan, baker in drugi minerali, ki jih vsebujejo orehi.

1

pest orehov na dan ublaži tudi vnetja v srčnih arterijah in tako zavira razvoj srčnih bolezni

Nad holesterol

K pozitivnemu vplivu pripomorejo vlaknine v orehih, ki znižujejo raven slabega in zvišujejo raven dobrega holesterola v telesu.

Največ antioksidantov

Orehi v primerjavi z drugimi oreščki vsebujejo največ vitamina E, ki je eden od poglavitnih antioksidantov, pomembnih za normalno delovanje telesa.


Najbolj brano