Do drugega leta starosti brez zaslonov

Spletnega nasilja v kakršnikoli obliki ne smemo tolerirati, so ob dnevu varne rabe interneta poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Pri učenju prepoznavanja spletnih tveganj imajo po navedbah NIJZ najbolj pomembno vlogo starši oziroma skrbniki, ki naj otrokom omejijo dostop do spleta v skladu s smernicami stroke.

Poleg časa pred zasloni je pomembna tudi vsebina, ki naj bo 
kakovostna in prilagojena starostnemu obdobju. Foto: Unsplash.com
Poleg časa pred zasloni je pomembna tudi vsebina, ki naj bo kakovostna in prilagojena starostnemu obdobju. Foto: Unsplash.com

LJUBLJANA > Na NIJZ so ob dnevu varne rabe interneta delili tudi smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki jih je leta 2021 izdala sekcija za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva. Med drugim so v smernicah zapisali časovna priporočila za uporabo zaslonov v prostem času pri otrocih in mladostnikih.

Poudarili so, naj otrok do dopolnjena drugega leta starosti ne bo izpostavljen zaslonom. Priporočajo, naj bo uporaba zaslonov otrok od drugega do petega leta omejena na manj kot eno uro na dan v navzočnosti staršev, od šestega do devetega leta pa v povprečju največ uro na dan. Otrokom v starosti od desetega do dvanajstega leta priporočajo v povprečju največ eno uro do pol ure uporabe zaslonov na dan v prostem času, po tej starosti pa največ dve uri na dan.

Poleg časa pred zasloni je pomembna tudi vsebina, ki naj bo kakovostna in prilagojena starostnemu obdobju, denimo v obliki zabavnih izobraževalnih vsebin, so poudarili. Dobre spletne vsebine nimajo pretiranih vizualnih in zvočnih elementov ter spodbujajo njihovo kreativnost, domišljijo in aktivno sodelovanje. Poleg tega so spletne vsebine vključujoče, spoštujejo zasebnost uporabnikov in ne omogočajo nalaganja plačljivih aplikacij ali programov brez dovoljenja staršev.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet. Znotraj nje od leta 2005 deluje tudi Safe.si. V Sloveniji so dan prvič praznovali leta 2006, kot glavni koordinator za Slovenijo pa so ga na Safe.si razširili na ves februar, ki so ga poimenovali mesec varne rabe interneta.

Na Safe.si so med pravili za varno uporabo spleta za osnovnošolce izpostavili, naj uporabniki na spletu ne izdajajo osebnih podatkov, ne objavljajo zasebnih fotografij in nikomur ne zaupajo svojih gesel. Poleg tega so opozorili, naj spoštujejo pravila lepega vedenja na spletu, pri čemer sta nadlegovanje in sovražni govor preko spleta nedopustna.

Najbolj brano