Če vam je na voljo, si jo brž privoščite. Je namreč predragocena!

Na blitvo še posebno pozimi pogosto pozabimo, saj je za nekatere le značilna priloga morski jedi, po navadi rib na žaru ali lignjev. A naj poudarimo, da je polna vitaminov in odlična izbira, če se želite znebiti odvečnih kilogramov.

Blitva idealno deluje na prebavo in krepi zdravje kosti. Foto: Unsplash.com
Blitva idealno deluje na prebavo in krepi zdravje kosti. Foto: Unsplash.com

Blitvo še vedno precej redko opazimo na slovenskih jedilnikih, pa tudi na vrtovih. A je izjemno zdrava zelenjava, ki spada v isto družino kot špinača in rdeča pesa. Odlična je v različnih kulinaričnih kombinacijah in lahko jo pripravite na različne načine. Mlade liste lahko dodajamo svežim solatam in jih uživamo tudi surove, medtem ko starejše poparimo. Pomembno je le, da že pripravljene blitve nikoli ne pogrevamo. V določenih okoliščinah namreč vsebuje veliko nitrata, ki se lahko pretvori v zdravju škodljivi nitrit. Da bi to preprečili, jedem iz blitve tudi dodajamo živila, ki vsebujejo veliko vitamina C. Uživanje surove blitve pa se ne priporoča ljudem z ledvičnimi kamni, ker vsebuje oksalno kislino.

Vir antioksidantov in mineralov

Blitva je pravzaprav zakladnica zdravja. Vsebuje najmanj 13 različnih antioksidantov ter številne rudnine, med katerimi še posebej izstopajo baker, magnezij, železo, kalcij, fosfor, natrij ... Tukaj so tudi vitamini A, C in K ter balastne snovi, ki ugodno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja. Nikakor ne smemo pozabiti na posebno vrsto fenolnih snovi, ki jih najdemo v blitvi, to je siringična kislina. Ta pomaga uravnavati krvni sladkor in ščiti pred rakotvornimi toksini. Na telo deluje izjemno protivnetno in razstrupljajoče, redno uživanje pa bo telo obranilo tudi pred osteoporozo in srčno-žilnimi boleznimi..

Varuje pred osteoporozo

Predvsem vitamin K ter kalcij in magnezij so pomembni gradniki v telesu, ki omogočajo močne in zdrave kosti. Vitamin K aktivira beljakovine, ki sodelujejo pri strjevanju krvi, preprečuje pa kalcifikacijo arterij in tkiv ter obenem skrbi za dobre celične procese. Vitamin K1 se v črevesju pretvori v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina. Ta je izjemno pomemben pri tvorbi kostnega tkiva, saj usmerja molekule kalcija naravnost v kosti.

Zdrav vid

Čeprav se blitva ne ponaša z lepo rdečo ali oranžno barvo, vsebuje ogromne količine betakarotena. Strokovnjaki so potrdili, da ta prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj glavkoma, nočne slepote in motenj vida. Karotenoidi, kot sta lutein in zeaksantin, ščitijo oči pred škodljivim delovanjem UV-žarkov, varujejo občutljivo tkivo roženice in preprečujejo razvoj očesne mrene, ki se sicer pogosto pojavi pri starejših ljudeh.

Ob dieti boste z blitvo zaužili vse, kar telo potrebuje optimalno zdravje

Blitva je nesporno nepogrešljiva tudi v času diet, kadar želite izgubiti kak odvečni kilogram ali pa izoblikovati postavo. Blitva ima predvsem malo kalorij ter hkrati vsebuje izjemno veliko prehranskih vlaknin. Te upočasnjujejo absorpcijo maščob ogljikovih hidratov in dajejo tudi občitek sitosti. Prav tako pospešujejo prebavo, odpravljajo napihnjenost in blagodejno delujejo na črevesje. V blitvi najdemo veliko hranil in fitonutrientov, ki bodo v času diete poskrbeli, da bo organizem dobil vse, kar potrebuje za optimalno delovanje. Pri vsem tem je dobro vedeti, da uživanje prehranskih nadomestkov med dieto, ki naj bi zagotovili zadostno raven mineralov in vitaminov, nikoli ne zagotavlja tako dobrega počutja, kot če te snovi v telo vnašate z zdravo in ravnovrstno hrano.


Najbolj brano