Asimina krepi imunski sistem
Tokrat predstavljamo sadež, ki ga pri nas slabše poznamo, a v sebi skriva pravo zakladnico hranilnih in koristnih snovi, zaradi česar verjamemo, da bo hitro osvojil slovenske vrtičkarje. To je asimina, ki k nam prihaja iz Severne Amerike. Najdemo jo že ponekod na Primorskem in tudi Štajerskem, kjer dobro uspeva. Raste počasi in rodi šele po dobrih dveh letih, mlada drevesca pa so precej občutljiva na visoke temperature in potrebujejo ustrezno zaščito.
Asimina v sebi združuje kar tri tropske okuse; po banani, mangu in ananasu, zato ji tudi pravijo italijanska banana. V povprečju vsebuje kar sedemkrat več vitaminov in mineralov kot sadje, ki ga običajno uživamo. V zrelih plodovih najdemo vitamine A, B, in C. Slednjega sadež vsebuje kar trikrat več kot jabolko in dvakrat več kot banana. Sadeži so bogati tudi s kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforjem in železom in so nepogrešljivi za vse, ki so nagnjeni k slabokrvnosti ali jim primanjkuje teh mineralov.
Kako sadež postrežemo? Plodove asimine olupimo in po dolgem prerežemo. Pečke odstranimo, meso pa nato narežemo ali ga jemo z žlico.