Matjaž Miše je ponesen na 36-litrski kotel, v katerem doma še 
vedno kuhajo slivovec.
Matjaž Miše je ponesen na 36-litrski kotel, v katerem doma še vedno kuhajo slivovec. Foto: Petra Mezinec

Žganjekuha z bogato zgodovino

Sobota

V Brkinih kuhajo žganje zagotovo že več kot 110 let, a prvi uradni dokument, ki priča o žganjekuhi na tem območju, je prav iz leta 1908. Hrani ga družina Miše iz Sabonj. Visoko obletnico so v Turistično informacijskem centru Ilirska Bistrica obeležili s posebnim polnjenjem slivovca, saj po njem povprašuje vse več obiskovalcev.

Ideja o posebni polnitvi ob 110. obletnici začetka uradne žganjekuhe v Brkinih se je porodila v Društvu brkinskih sadjarjev, ki mu predseduje prav Matjaž Miše, ki prihaja iz domačije v Sabonjah, kjer se lahko pohvalijo z najstarejšo listino o žganjekuhi v Brkinih. “Šlo je za nekakšno koncesijo za žganjekuho v času avstro-ogrske monarhije. Pridobil pa jo je moj pranono Josef Slosel,” pove Elvira Miše, Matjaževa mama. Tudi sicer je bil njihov prednik izjemno iznajdljiv in podjeten možakar, o čemer pričajo številni dokumenti, ki jih skrbno hrani družina.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.