Zdravilna aloja

Aloe arborescens oziroma zdravilna aloja je izredno bogata z zdravilnimi učinkovinami. Poleg tega pa je tudi izredno dekorativna rastlina, ki v tem zgodnjem spomladanskem času oblikuje bleščeče oranžno rdeče cvetove. Bogat gel, ki se nahaja v mesnatih alojinih listih, vsebuje poleg vode še številne vitamine in minerale, polisaharide, folno kislino, fosfolipide, rastlinske sterole, encime aminokisline in še druge pomembne sestavine.

Zdravilna aloja (Aloe Arborescens) spada v družino lilijevk. Izvira iz Afrike in po obliki spominja na kakteje. Poznamo več kot 300 različnih vrst, nam najbolj poznani sta Aloe vera, ki se uporablja v kozmetiki, in Aloe arborescens, ki je bogat vir zdravilnih učinkovin. Zdravilnost te rastline so poznali že stari Egipčani. Aloe vera ima bolj grmičasto rast in oblikuje širše, svetlozelene mesnate liste, ki imajo na robovih bodice. Listi so značilnega grenkega okusa. Rastline v februarju oblikujejo dolga čudovita socvetja v oranžno rdeči barvi. Razvijejo močan koreninski sistem.

Gojenje

Aloja je za gojenje nezahtevna rastlina. Najnižja temperatura, ko nam rastlina še lahko uspeva, je štiri stopinje Celzija, nižje temperature pa so lahko zanjo že usodne. Pozimi jo postavimo v čim bolj osvetljen prostor. Spomladi, ko nastopijo bolj ugodne temperature, pa jo prenesemo na prosto. V poletnih mesecih jo postavimo v polsenčno lego. Za vitalnost rastline je zelo pomembno, da je čim manj časa v zaprtih prostorih. Pri gojenju te zdravilne rastline seveda ne uporabljamo nikakršnih sredstev za varstvo rastlin.

O avtorjih

Rubrika Nega sobnih rastlin nastaja v sodelovanju Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Nova Gorica in Primorskih novic. Avtorici sta svetovalki specialistki iz koprske enote KGZ Nova Gorica.

Spomladi iz odrasle aloje z nožem ali škarjami odrežemo poganjke, velike od 15 do 20 centimetrov, in jih nekaj dni pustimo ležati v senci. S tem bomo povečali možnost, da se bo mlada sadika prijela. Nato rastline posadimo v majhen lonček (premer deset centimetrov). Lahko uporabimo kar zemljo iz domačega vrta, ki pa naj bo čim bolj rahla. Če pa uporabimo kupljeno zemljo, naj bo ta izdelana na šotni osnovi. Posajeno rastlino za kakšen dan postavimo v senčen prostor in je ne izpostavljamo neposredni svetlobi. Rastlino tudi rahlo zalijemo, če je možno uporabimo deževnico.

Zdravilne učinkovine

Od rastline je najbolj v uporabi njen gel. To je želatina, ki se nahaja v notranjosti listov. Strokovnjaki so ugotovili, da ima aloja več kot dvesto koristnih sestavin. Aloja oziroma njen gel vsebuje poleg vode še številne vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E ) in minerale (20), polisaharide, folno kislino, fosfolipide, rastlinske sterole, encime (16), lignine, saponine, aminokisline in še druge pomembne sestavine. Vitamin A pomaga imunskemu sistemu v boju proti bakterijam, virusom in prostim radikalom, potrebujemo pa ga tudi za nastajanje zdrave in prožne kože ter sluznice, pomemben je še za vid in tvorbo nekaterih hormonov. Vitamin B2 ima pomembno vlogo v celični presnovi in proizvodnji energije v telesu, vitamin B6 pomaga jetrom pri presnovi in ima pomembno vlogo pri nastajanju rdečega krvnega barvila, vitamin B12 preprečuje slabokrvnost in je eden redkih, ki ga najdemo tudi v živilih rastlinskega izvora, folna kislina pa sodeluje pri tvorbi krvničk in sluznice. Vitamin C lovi proste radikale in je pomemben zaščitnik telesnih celic, ki preprečuje njihovo spreminjanje v rakaste celice, vitamin E pa deluje protivnetno, krepi ožilje in pomaga pri revmatskih boleznih.

Zaradi vseh njenih zdravilnih sestavin aloja deluje preventivno in ublaži vsakodnevne težave. Izredno vlaži kožo, nanjo deluje tudi pomlajevalno in regeneracijsko.

Magnezij iz aloje telo potrebuje za kosti in vezna tkiva, ta element zveča moč mišic in uravnava delovanje številnih pomembnih encimov. Posledice pomanjkanja zaznamo kot oslabelost mišic, krče v mečih, ščemenje v udih, živčnost, depresije, motnje srčnega ritma, težave s kostmi, izpadanje zob in težave z mehurjem. Kalcij je nepogrešljiv za zdrave kosti in zobe ter za usklajeno delo živcev in mišic, podobne učinke ima tudi fosfor. Železo iz aloje potrebujemo za tvorbo krvnega barvila hemoglobina, ki prenaša kisik od pljuč do celic, cink pa je nepogrešljiv pri sintezi encimov. Selen ščiti pred prostimi radikali, katerim smo izpostavljeni zaradi strupov v okolju, kajenja in nezdrave prehrane, mangan pripomore k dobremu razpoloženju in pomaga jetrom pri izločanju strupov, kalij pa je nujen za nemoteno delo srca.

Aloja vsebuje več kot 20 aminokislin, od katerih je polovica takšnih, ki jih človeško telo ne more samo proizvajati in mu jih moramo dovajati v obliki hrane. Aminokisline so nepogrešljive za izgradnjo mišic in živčnega sistema. Encimi v hrani olajšajo njeno prebavo in s tem zmanjšajo potrebo po lastnih encimih. Če jih v hrani ni dovolj, se ta v prebavilih slabo prebavi in takšna prehaja v kri, tu pa jo naši obrambni mehanizmi težje prepoznajo in v nekaterih primerih nanjo celo razvijejo imunski odziv. To vodi v pogostejše pojavljanje alergij na različno hrano, naš imunski sistem pa je preobremenjen in se ne odzove vedno, kjer se infekcija dejansko pojavi. Pridobivane gela aloje s hladnimi postopki omogoča, da se temperaturno občutljivi encimi v gelu ohranijo.

Zdravilni napitek - recept

Zdravilni napitek je sveže, ekološko, naravno prehransko dopolnilo, ki natančno sledi tradicionalnemu receptu brazilskega meniha Romana Zaga. Za pripravo napitka potrebujemo 350 g svežih listov zdravilne aloje, 500 g akacijevega medu in 50 ml domačega žganja. Liste naberemo na rastlini, ki je stara vsaj dve leti in pol ali več. Vsaj tri dni pred nabiranjem listov rastline ne namakamo. Naberemo spodnje starejše liste, jih obrišemo z rahlo navlaženo krpo in jim ob straneh obrežemo trne in konico lista. Liste nalomimo na manjše kose in jih skupaj z medom in žganjem zmiksamo v električnem mešalniku.

Pripravo napitka izvajamo v prostoru s čim manj svetlobe. Napitek prelijemo v keramično posodo, zato da je zaščiten pred svetlobo in ga shranimo v hladilnik. Napitek pred vsako uporabo dobro premešamo. Pijemo ga trikrat na dan po eno jušno žlico pol ure pred jedjo. Krepi imunski sistem, zmanjšuje vnetja, uničuje viruse, bakterije, glivice in parazite, odstranjuje strupene snovi, pospešuje metabolizem in delovanje vseh organov, pomaga pri opustitvi kajenja, alkohola in drog. Splošno zdravilno delovanje aloje je pozitivno, saj krepi obrambni sistem organizma, izloča strupe iz telesa in čisti kri, uničuje bakterije in glivice. Vzpodbuja delovanje krvnega obtoka, prebavnega sistema ter delovanje jeter, žolča, ledvic in srca.

Zunanja uporaba zdravilne aloje

Alojo uporabljamo tudi lokalno, predvsem za nego kože, blaženje alergij, oskrbovanje ran in opeklin, zaustavljanje krvavenja, proti bolečinam sklepov in mišic, za nego zob in ustne votline, za nego oči, proti aknam, prhljaju in drugim kožnim boleznim. Zaradi vseh njenih zdravilnih sestavin aloja deluje preventivno in ublaži vsakodnevne težave. Izredno vlaži kožo, ker prodre do najbolj globokega dermalnega sloja, deluje na kožo tudi pomlajevalno in regeneracijsko. Spodbuja tvorbo kolagena v koži in posledično upočasnjuje staranja kože. Preprečuje gube, saj gel aloje vere neguje kožo in jo zaradi vitaminov E in C ohranja navlaženo in elastično ter ji zagotavlja primerno vlažnost in s tem pa zavira nastanek gub.

Je naravno zdravilo v boju proti aknam, saj vsebuje protimikrobne in protibakterijske snovi, ki na koži zmanjšajo količino bakterij, ki povzročajo akne. Uporaba gela aloje predstavlja naravno zaščito po britju, ker snovi iz gela aloje blažijo draženje kože po britju in jo varujejo pred infekcijami. Z masiranjem kritičnih predelov z gelom zdravilne aloje se zmanjša tudi vidnost strij in starostnih peg. Ni jih mogoče popolnoma odpraviti, je pa mogoče z uporabo aloje ublažiti njihovo vidnost. Z uporabo zdravilne aloje krepimo in obnavljamo naše lase. Aloja z vitamini in minerali ter z esencialnimi aminokislinami poskrbi za to, da so naši lasje ponovno sijoči, lasišče in konice pa so ponovno zdravi. Aloe arborescens vsebuje encim, ki spodbuja rast novih las. Ima protivnetno delovanje, zaradi česar blagodejno deluje proti plešavosti. Za krepitev las jo že tisočletja uporabljajo razna stara plemena, tudi Indijanci. Med drugim zdravi že poškodovane lase, saj uravna pH las.


Najbolj brano