Elizabeta Pušpan iz gostilne Bujol v svojevrstni delavnici pred 
občinstvom v Izoli pripravljala bakala po istrsko.
Elizabeta Pušpan iz gostilne Bujol v svojevrstni delavnici pred občinstvom v Izoli pripravljala bakala po istrsko. Foto: Ivan Merljak

Vse skrivnosti bakalaja

Sobota

Te dni sem bila na Dnevih bakalaja v Izoli, ki bodo trajali še do nedelje. Že prvi korak na Manziolijev trg, kjer je bila prireditev, me je spomnil na pravo kulturo petkov z ribami. Ta je bila nekoč del naše identitete, saj ni bilo družine, ki ob petkih ne bi jedla rib.

Po vsej notranjosti Primorske so ribarji, kot smo jim rekli na Colu, s “kamiončini” vozili ribe v zabojčkih, na vrhu bogato naloženimi z ledom, da so ribe ostale sveže, in veselo prodajali. Komaj smo čakali, da je ribar pripeljal v vas in se potem počasi pomikal skoraj od hiše do hiše, da so gospodinje tekale s cekarji in soldi ... Pri možu, v Šempetru, pa se je kamiončin ustavil na placu in iz dveh trobentastih zvočnikov se je zaslišal hreščeč klic: “Ribe, ribe ... Še migajo!” In vse gospodinje so se zgrinjale in gnetle ob mizi, da bi dobile čem lepše ribe.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.