Zelenjava za zdrav želodec
Zelenjava za zdrav želodec Foto: Ivan Merljak

V želodcu se zdravje začne

Sobota

Že pregovorno pravimo, da se v želodcu zdravje začne in konča. Želodec sprejme poldrugi liter ali nekaj več hrane. V steni želodca so močne mišice, ki krčijo in sproščajo želodec, da mehansko pregnete hrano, ki smo jo že prej z zobmi razgrizli na manjše koščke. Pregneteno hrano kot kašo pa prebavni sokovi kemično razkrojijo na še manjše delce. V želodčni sluznici so žleze, ki proizvajajo sluz, solno kislino in encim pepsin, ki prebavlja beljakovine.

Želodec že zgoraj ob vstopu dokončno razgradi ogljikove hidrate, ki jih je začel že encim maltaza v ustih. V spodnjem delu želodca se prebavljajo beljakovine. Zato je tudi jakost solne kisline različna. Zgoraj je manj močna, spodaj izrazita. Taka je nujna za prebavo beljakovin, kalcija in železa ter dovolj močna, da uniči bakterije, viruse, glivice in parazite in druge škodljive mikroorganizme.

In kako to, da želodec ne prebavi samega sebe? Površino želodčne stene prekriva tanka, a močna plast varovalne alkalne sluzi, ki ob stiku nevtralizira solno kislino. In tako prepreči avtolizo, kot pravimo, ali samoprebavo želodca.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.