Špinačne palačinke
Špinačne palačinke Foto:

Špinača - za bister pogled

Sobota

Med pogovori z mojimi že odraslimi otroki se velikokrat pojavi nejevera v njihovih očeh, ker preprosto ne morejo razumeti, da pred desetletji nismo imeli in nismo poznali vsega kakor danes. Tedaj starejšo hčerko spomnim, kako smo v zgodnjih osemdesetih hodili čez mejo v Gorico po pomaranče, banane, limone ... in plenice za najmlajšo. In vsem na obrazih zaigra nasmeh.

No, tako v mladosti nisem poznala špinače, dokler nisem spoznala mojega fanta, Goričana, ki je od doma s potovalkami nosil v študentsko naselje krompir, paprike, solato, bučke, kumare in tudi špinačo. In potem smo kuhali, danes pri meni, jutri pri tebi ... Nonine goriške špinače sem se hitro navadila in jo vzljubila.

Špinača je dobra in zdravju koristna, če jo uživamo presno, pa tudi če jo blanširamo ali kuhamo. V obeh primerih pridobimo marsikaj, čeprav različno. Tako s kuhanjem v vodi in toplotno obdelavo izgubimo snovi, ki se s toploto uničijo ali izlužijo, ker so vodotopne. Pridobimo pa veliko več karotenoidnih snovi, ki se s toploto sprostijo v večji meri.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.