Iz špargljev lahko pripravimo tudi sladico ...
Iz špargljev lahko pripravimo tudi sladico ... Foto: Ivan Merljak

Šparglji: pomoč za dobro delovanje in pomlajevanje jeter

Sobota

Šparglji so med prvimi plodovi spomladanske zelenjave. Dozorijo v aprilu in jih lahko pobiramo do konca junija. V družini je kakih 300 vrst, od tega okrog 20 vrst z užitnimi poganjki. V naravi pobiramo divje šparglje, po primorskih njivah pa s pridom uspeva več vrst gojenih špargljev in belušev.

Šparglji so že tisočletja zdrava rastlina. Cenili so jih v starem Egiptu približno 4000 let pred našim štetjem, opevali so jih stari Grki, nekoliko pozneje tudi Rimljani. Danes so šparglji razširjeni po vsem svetu. In upravičeno smo lahko ponosni, da so tudi pri nas. Na Primorskem jih podobno kot v Furlaniji, drugod v Italiji, Nemčiji in Franciji največkrat zasipajo, da ostanejo svetli, beli. Zato jim pravimo beluši. Drugod po Sloveniji največ pridelujejo zelene šparglje, ki zrastejo na sončni svetlobi in jih klorofil obarva zeleno. Divji šparglji so tanjši od gojenih in bolj grenki, saj imajo med grenčinami obilico zaščitnih snovi.

Uničijo vse izrojene celice

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.