Surovo rdeče zelje v solati z jabolki
Surovo rdeče zelje v solati z jabolki Foto: Ivan Merljak

Rdeče zelje in putika

Sobota

Letos je Martin na pravi dan v tednu. Gospodinje, ki čez teden hodijo v službo, bodo imele tako več časa, da se bodo posvetile Martinovi pojedini. Vseeno je, ali bodo spekle gos, raco ali kokoš, vedno bodo zraven postregle mlince in rdeče zelje. Prav to je nekako simbol priloge, ki sodi k pečeni Martinovi perutnini.

Večina povojne generacije se spominja, da je bilo zelje dan za dnem na krožniku: kuhano ali kislo s krompirjem, ali dušeno s priboljškom. Ker smo bili presiti zelja, nismo hoteli slišati, kako je zdravo. Danes se zelje vrača na krožnike in v zavest kot jed, ki skrbi za dobro počutje in zdravje. Zdravo je surovo, nalistano kot solata, kuhano in dušeno, ali kot kislo surovo, kislo kuhano, dušeno in tenstano kot priloga k mesu. Pravilno skisano zelje je samó takrat, ko sta zraven le dve vrsti drobnoživk - mlečnokislinske bakterije in glive kvasovke, ki predelajo sveže zelje v kislo v zaprtih sodih brez navzočnosti zraka.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.