Ana Kranjčič vodi gostilno, kjer so na jedilniku izključno ekopostrvi.
Ana Kranjčič vodi gostilno, kjer so na jedilniku izključno ekopostrvi. Foto: Alja Tasi

Prva ekopostrv v Sloveniji

Sobota

Na Sromljah, v kraju, ki deset kilometrov od Brežic združuje šest manjših vasi, že tri leta deluje prva ekološka ribogojnica v Sloveniji. Vodi jo Tone Kranjčič, ki se z vzgojo rib sicer ukvarja že dolgo, za ekopostrvi pa se je odločil, ker si je zaželel malce spremembe. Z ribami oskrbuje domačo gostilno, ki jo vodi njegova žena Ana. Zaradi spremenjene ponudbe h Kranjčičevima zahaja vedno več gostov tudi od daleč, čeprav jima je promet najprej upadel. Vendar ljudje vse bolj cenijo ekološko pridelano hrano, zato nameravata vztrajati.

Z ribogojništvom je Tone Kranjčič začel leta 1992, ko je v bližini svoje gostilne kupil zemljišče, na katerem je včasih stal mlin. “Zemljišče sem kupil zaradi vodnega izvira, čeprav o ribogojnici takrat še nisem razmišljal. Pa vendar sem že prvo leto zgradil bazen, da mi ni bilo treba več kupovati rib za lastno gostilno. Kasneje sem ribogojnico počasi širil.”

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.