Presna orehova potica
Foto: Rok Bezeljak

Presna orehova potica

Sobota

Testo:

75 g svetlih rozin

75 g suhih marelic

150 g blanširanih mandljev

Nadev za potico:

100 g mletih orehov

70 g indijskih oreščkov

10 datljev

60 ml vode

malo ruma

50 g mletih orehov

V posodo multipraktika damo mandlje in jih dobro zmeljemo. Dodamo rozine in marelice ter vse skupaj zmeljemo v gosto lepljivo zmes. Pripravljeno maso razvaljamo med dvema listoma peki papirja v pravokotnik dimenzije 35 x 25 centimetrov.

Indijske oreščke dobro zmeljemo, dodamo preostale sestavine in mešamo v multipraktiku, da dobimo gosto zmes. Pripravljen nadev enakomerno namažemo na testo in potico previdno zavijemo. Na peki papir potresemo mlete orehe in po njih povaljamo pripravljeno potico. Tesno jo zavijemo v peki papir in damo v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi. Dobro ohlajeno poljubno narežemo.

Recept je povzet po knjigi Sladice Alenke Kodele, njeni sedmi knjigi sladkih receptov, ki jo je nedavno izdala založba ČZD Kmečki glas.