
Pozimi v gore preudarno, z ustrezno opremo in znanjem
Obisk zasneženih gora ne pomeni le poletnega planinstva z zimsko opremo in več oblačili, ključni so usposobljenost, temeljita priprava, pravilna uporaba ustrezne opreme, številne izkušnje, poznavanje gorskega sveta.
Bližajo se prazniki in imeli bomo nekoliko več časa, zato se bo morda kdo odpravil tudi v hribe. A pozor, v gorah se je že začela zimska planinska sezona, ki prinaša kar nekaj drugačnih izzivov kot poletna. Najprej je treba biti pozoren na vreme, opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) za področje Komisije za alpinizem Matjaž Šerkezi. “V tem času je treba biti ves čas informiran o vremenu,” pojasnjuje in še dodaja, da to ne bi smelo biti težko, ker "imamo zelo kakovostne vremenske napovedi" na meteo.si agencije za okolje. Napovedi so dovolj poljudne, da jih lahko razume vsak, prav tako jih redno osvežujejo. "Treba je samo upoštevati njihova priporočila. Sploh ko bo tudi - upam, da čim prej - malo več snega zapadlo, ko se bo povečala nevarnost snežnih plazov, kar je treba upoštevati. Ko obstaja neko tveganje, se ne gre v gore," je ob mednarodnem dnevu gora, 11. decembru, jasen Šerkezi.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.