Osebnost Primorske leta 2020 je Nevenka Mlinar

Osebnost Primorske leta 2020 je zdravnica Nevenka Mlinar, ki je kot prvopodpisana sprožila množičen poziv k omejitvi sosežiga v Salonitu Anhovo.

Nevenka Mlinar Foto: Tomaž Primožic/FPA
Nevenka Mlinar Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER, DESKLE >Zdravnica Nevenka Mlinar ve, kaj pomenijo rak in z azbestom povezane bolezni. Z njimi se srečuje v ambulanti v Desklah, kjer ima večina od 1700 pacientov priznano poklicno bolezen zaradi azbesta.

Helena Florenin Pasinato (levo) in Nevenka Mlinar (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Ko sem izvedela, da so me bralci, gledalci in poslušalci izbrali za osebnost Primorske, sem bila zelo ganjena in zadovoljna. Mislim, da niso dali glasu meni, ampak vsem zdravnikom in zobozdravnikom, ki so skupaj z mano odločevalce pozvali, da bi se bolj odgovorno obnašali v prid človeka in ne kapitala,” je Mlinarjeva povedala v pogovoru s Heleno Florenin Pasinato, voditeljico letošnjega skromnejšega, epidemiološkim razmeram prilagojenega zaključka izbora Osebnost Primorske leta 2020, ki ste si ga lahko ogledali na TV Koper in na facebook straneh ostalih sodelujočih medijev – Primorskih novic, Radia Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Kot je še povedala Nevenka Mlinar, je bila večkrat pod pritiski, da ne bi širila glasu o tem, kako bolni so ljudje v Soški dolini zaradi vpliva azbesta na njihovo zdravje. Na glas je spregovorila šele potem, ko je dobila široko podporo kolegov zdravnikov in vodstva zdravniške zbornice. Doslej se žal ni veliko spremenilo, na kar je nedvomno vplivala tudi epidemija novega koronavirusa, čeprav, meni Mlinarjeva, bi se dalo v dobi interneta epidemiji navkljub marsikaj spremeniti. Za zdaj je doseženo vsaj to, da je družba Salonit Anhovo umaknila svojo zahtevo, da bi brez preučitve vpliva na okolje povečala sosežig odpadkov na 135.000 ton na leto.

V zadnjih 20 letih so v Soški dolini odkrili 449 rakavih bolezni, 82 pacientov je zbolelo zaradi mezotelioma, agresivnega raka pljučne ali trebušne mrene, ki je v več kot 80 odstotkih povezan z azbestom. V Sloveniji jih v povprečju odkrijejo 40 na leto, v njeni ambulanti štiri. “Če bi bila naša ambulanta povprečna slovenska ambulanta, bi v teh letih zbolel manj kot en bolnik. In če bi odgovorni ob spoznanjih o škodljivosti azbesta ravnali etično, ne bi prišlo do tako grozljivih posledic in nepotrebno izgubljenih življenj, je Mlinarjeva ocenila v začetku lanskega februarja, ko smo jo razglasili za januarsko osebnost Primorske. “Trpljenje teh ljudi je hudo,” je opozorila ob nocojšnjem prejemu laskavega naziva osebnost Primorske leta 2020. “Strah tistih, ki še niso oboleli, pa je velik, saj so videli kalvarijo, ki so jo doživljali oboleli znanci in sorodniki.”

Njene želje za prihodnost so usmerjene k ljudem, ki imajo moč in vpliv pri sprejemanju določil o mejnih vrednosti sežiga in sosežiga nevarnih odpadkov tako v Anhovem kot drugod. “Želim si, da bi odločitve sprejemali, kot bi šlo za njihove vnuke, otroke ali starše, ne pa zato, da bi bilo zadoščeno vsem zakonom. Želim si tudi, da bi okoljska osveščenost pri vseh nas bila vse močnejša, le tako bodo možne spremembe.”


Najbolj brano