Februar v znamenju kulture in vzgoje

Miran Košuta je z novim prevodom Prešernove poezije približal italijanskemu bralcu. Vzgojiteljica Nadja Likar otroke uči sprejemati drugačnost. Janko Ban je življenje zapisal glasbi, predvsem zborovski. Adrijana Konjedič pa zapuščene avtobusne postaje spreminja v čitalnice. Kdo bo prejel največ glasov bralcev, poslušalcev in gledalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika, Radia Trst A in komisije medijev ter postal osebnost Primorske meseca februarja, bo znano prihodnjo soboto.

Miran Košuta

Miran Košuta, slovenist in literarni zgodovinar, je izredni profesor za slovensko književnost na Univerzi v Trstu. Po izobrazbi sicer tudi glasbenik je bil med sodelavci priljubljene oddaje TV Poper, pred dobrimi desetimi leti pa se je v prostem času lotil zelo ambicioznega projekta - italijanskega prevoda celotnega pesniškega opusa Franceta Prešerna. V želji, da bi njegove verze približal italijanskim bralcem, je prevajanju Največjega posvetil veliko energije in februarja letos svoje prevode predstavil na literarnem dogodku v Trstu. Poezije v italijanskih prepesnitvah Košute bodo v knjižni obliki izšle letos, ko obeležujemo 220-letnico Prešernovega rojstva.

Nadja Likar

Otroci so naša prihodnost. Tega se zaveda vzgojiteljica Nadja Likar iz Otroškega vrtca Ajdovščina. Z malčki se veliko pogovarja in upošteva njihove ideje. Uči jih, da sprejemajo drugačnost. Uspešno vključuje otroke priseljencev in v vrtcu uporablja gledališče kamišibaj. Da svoje poslanstvo uresničuje z ustvarjalnostjo in inovativnostjo, je prepoznal tudi Zavod za šolstvo, ki ji je podelil letošnje priznanje Blaža Kumerdeja. “Današnji otroci si želijo biti sprejeti, videni, ljubljeni,” pravi Nadja Likar.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 5. marca, do 12. ure.

> Do srede, 4. marca, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

Janko Ban

Janko Ban je svoje življenje zapisal glasbi, v prvi vrsti zborovski. Kot urednik na Radiu Trst A je posebno pozornost namenjal vrednotenju umetniške in ljudske pevske zakladnice. Bil je tudi pedagog na Glasbeni matici, kjer je poučeval glasbeno zgodovino, veliko let je aktiven v odborih in pri pripravi tamkajšnjih koncertnih sezon, v vlogi zborovodje pa je zapisal marsikatero pomembno stran v zgodovini vodilnih tržaških zborov. Človek širokega srca se je izkazal tudi kot kulturni posrednik med slovenskim in italijanskim zborovskim okoljem; ob slovenskem kulturnem prazniku je prejel priznanje krovnih organizacij Slovencev v Italiji.

Adrijana Konjedič

Pred dvema letoma so v Tomačevici na pobudo Adrijane Konjedič obnovili zapuščeno avtobusno postajo v vasi in jo spremenili v čitalnico, v kateri lahko ljudje prebirajo in si sposojajo knjige. “A je veliko več kot to,” pravi Adrijana Konjedič, “postala je družabni prostor. Odziv je res dober, kar priča tudi knjiga vtisov, v katero so pohvale zapisali že ljudje z vsega sveta”. Ideja se iz Tomačevice širi po Krasu. 21. marca bodo v čitalnico preurejeno staro avtobusno postajo odprli tudi v Gorjanskem, načrtujejo pa jih še v Ivanjem Gradu, Svetem, Kobjeglavi in Spodnji Branici.


Najbolj brano