Gostinca Grega Repovž (levo) in Jure Tomič, med njima  Ksenja 
Kragl, projektni vodja Okusov Posavja
Gostinca Grega Repovž (levo) in Jure Tomič, med njima Ksenja Kragl, projektni vodja Okusov Posavja Foto: Sašo Dravinec

Okusi krajev ob sotočju Save in Krke

Sobota

Okusi Posavja je enotedenska pobuda, ki jo v tej vse bolj uveljavljajoči se gastronomski regiji na stiku Dolenjske in Štajerske pripravljajo prvič.

KRŠKO > Predsinočnjim so se na uvodnem večeru v restavraciji Tri lučke nad Krškim predstavili številni ponudniki, v naslednjem tednu pa bodo v gostilnah med Brežicami, Bizeljskim, Krškim in Sevnico poseben poudarek dali jedem iz sestavin znanih lokalnih dobaviteljev.

V Posavju je nekaj izvrstnih gostiln in pridelovalcev, med najbolj znanimi in uveljavljenimi sta gostilna Debeluh iz Brežic s kuharskim mojstrom Juretom Tomičem, ki je pred nekaj leti v Italiji osvojil celo naslov svetovnega prvaka v pripravi testenin in gostilna Repovž iz Šentjanža, kjer Grega Repovž z družino ponuja jedi iz doma pripravljenih ekoloških živil.

Med vinarji velja izpostaviti kleti Istenič z polstoletno tradicijo pridelave penin in Keltis, ki se je zapisala sonaravni pridelavi vin.

Teden Posavja bodo sklenili prihodnjo soboto s Festivalom vina in kulinarike v starem mestnem jedru v Krškem.