Milena Bučar Miklavčič vodi nacionalni senzorični laboratorij, deluje pa tudi v najvišji svetovni ekspertni komisiji.
Milena Bučar Miklavčič vodi nacionalni senzorični laboratorij, deluje pa tudi v najvišji svetovni ekspertni komisiji. Foto: Jaka Jeraša

Ocenjevanje oljčnih olj je trdo delo

Sobota

Za razvrščanje oljčnega olja je nadvse pomemben človeški dejavnik, saj so slednjič okuševalci tisti, ki oljčna olja umestijo v kategorije. Ocenjevanje oljčnih olj, najsi bo za inšpekcijski nadzor ali na ocenjevanjih, je zahtevno in natančno opredeljeno opravilo. Zlasti pri ocenjevanjih pa kar pogosto razburja, denimo z vprašanji, kako je mogoče, da isto oljčno olje dobi na enem ocenjevanju zelo visoko oceno, na drugem pa pristane v sredini.

Oljčno olje je živilo, a tudi svetilo in lepotilo, ki ima v Sredozemlju tisočletno tradicijo, nenazadnje je oljka tista, ki ga zamejuje. Vendar je zgodovina senzoričnega ocenjevanja oljčnih olj kratka, šteje dobrih 35 let, s čimer je precej krajša od ocenjevanja vin.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.