
Na zdravje s primorsko penino
Tako pridelava kot potrošnja penečih vin se v svetu povečuje. Tudi pri nas jih prideluje vse več vinarjev, pa tudi paleta glede na način pridelave in sortni nabor je vse širša. Vendar, klasika je klasika in mojstri so mojstri.
Peneča vina so si utrla pot v vinske kozarce tudi onstran nekoč veljavnega kodeksa, da gre za praznično vino. So osvežitev in priljubljen aperitiv, vse pogosteje tudi spremljava začetnih jedi. Penin je veliko, osnovne delitve pa so glede na način pridelave (klasična, tankovska, ancestral in pet-nat metoda), glede na stopnjo sladkorja v dodanem ekspedicijskem likerju, ki pa je lahko tudi zgolj enako vino oziroma ga ni (brut nature do sladko) in glede na aromatičnost vina, ki jo v prvi vrsti določa sortni nabor, lahko pa tudi arome v ekspedicijskem likerju.
Najslavnejša peneča vina so šampanjci, seveda so iz Šampanje, koder je klasično metodo pridelave s sekundarnim vretjem v steklenici izumil opta Dom Perignon. Donedavnega so šampanjci imeli tudi prodajni primast v svetovnem merilu, a so jih pred nekaj leti prehitela peneča vina iz severovzhodne Italije, pridelana po enostavnejši tankovski metodi, s katero je v sicer enostavnejših vinih izpostavljena sadnost. Zadnja leta se vse bolj uveljavljajo tudi tako imenovane predšampanjske metode bodisi z sekundarnim vretjem v steklenici spodbujenim z dodatkom mošta bodisi z dokončanim vretjem nepovretega mošta.
Tudi v Sloveniji narašča zanimanje za peneča vina, za njihovo pridelavo se odločajo številni vinarji, nekaj kleti pa se posveča zgolj tovrstnim vinom. Primorska je sicer toplo rastišče, a zlasti iz Brd je nekaj svetovno primerljivih penin. Kraška, deloma tudi istrska posebnost so rdeča peneča vina, za aromatična, ki imajo širok krog ljubiteljev, pa je najprimernejša tukajšnja sorta rumeni muškat.
Klasična metoda
Brut Rosé (Bjana)
rosé brut peneče kakovostno vino ZGP
12 % vol. alk.
Bjana (Biljana)
cena: 21,64 evra (www.merit.si)
Bjana je eno od najbolj zvenečih imen v slovenskem svetu penin. Petra in Miran Sirk sta se takoj po študiju podala na zahtevno pot, na kateri vztrajata in tudi žanjeta sadove, kar izpričuje naklonjenost publike do vin iz kleti Bjana in nenazadnje priznanja, med katerimi je najbolj laskavo pred leti dobila sadna in sočna penina brut rosé, ki je v Decanterjevem ocenjevanju prejela platinasto medaljo. Penina je v največji meri iz modrega pinota, 15 odstotkov je rebule. V kleteh dvorca Dorišče je pred degoržiranjem zorela trideset mesecev. V kozarcu je kristalna je, nežne lososove barve, verige drobnih mehurčkov so sklenjene. Cvetica je zelo prijetna, predvsem sadna, po jagodah, češnjah in tudi po cvetovih vrtnic ter malce po sadnem biskvitu. V ustih je vino suho, sadnost in svežina se ponovita, igrivost pa mineralnost, struktura in širina zaznav prevesijo v resnejše vode. Pookus je v slogu, svež, saden in mineralen, predvsem pa zelo dolg. Nadvse harmonična penina, ki bo izvrsten aperitiv, ujela pa se bo tudi z nežnimi jedmi iz surove ribe in blagimi sadnimi sladicami.
Klasična metoda
Zero dosage (Bagueri)
popolnoma suho kakovostno peneče vino ZGP
12,5 % vol. alk.
Klet Brda (Dobrovo)
cena: 14,01 evra (www.klet-brda.si)
V briški zadružni kleti precej pozornosti namenjajo penečim vinom, nad njimi bdi enolog Darinko Ribolica. Vrh njihove ponudbe so penine iz družine Bagueri, ki so pridelane po klasični metodi. Zero je penina, ki ji po degoržiranju ni bil dodan ekspedicijski liker, torej je povsem suha. Gre za zvrst chardonnaya, modrega pinota in rebule. Selekcionirano grozdje je bilo fermentirano v jeklenih sodih, po sekundarni fermentaciji v steklenici je vino na kvasovkah zorelo vsaj 60 mesecev. V kozarcu je vino kristalno, zlato rumene barve z bakrenimi odsevi. Srednje intenzivni mehurčki so zelo drobni. Cvetica je zrela in bogata, po suhih marelicah, zreli hruški, pomarančni lupini, maslenem rogljičku in kruhovi skorji. V ustih je vino zelo suho, domala rezko, široko in zrelo, z zaznavami po jabolku, breskvi in citrusih ter biskvitu. Odhod je dolg, svež in mineralen. Izvrstna in harmonična penina, ki utrjuje primernost izbranih briških rastišč za pridelavo vrhunskih penin, obenem pa izkazuje mojstrstvo njenih pridelovalcev. Odlična bo kot aperitiv ter kot spremljava ostrig in jedi iz surovih rib.
Klasična metoda
Chateau Intanto (Jazbec)
rdeče brut kakovostno peneče vino ZGP
12,5 % vol. alk.
Posestvo Jazbec (Tupelče)
cena: 23,06 evra (www.kozelj.si)
Silva in Jožef Jazbec že prek četrt stoletja pridelujeta peneči teran. Bila sta pionirja, v njuno delo so številni dvomili, zato ima penina ime chateau intanto. Danes teranovo penino ponuja kar nekaj kraških kleti. Osnovno vino iz refoška zori deloma v novih deloma v rabljenih francoskih sodčkih. Drugo vretje v steklenici sproži kombinacija lastnih kvasovk in ekstrakta terana. Vino na finih drožeh zori še vsaj desetletje, po degoržaciji mu je dodan ekspedicijski liker iz sladkega terana in teranovega vinjaka, nato penina počaka še leto dni, da se zaokroži. Vino je neprosojno in rubinasto, ob natakanju ustvari izdatno peno lepih češnjevih barvnih tonov. Cvetica je široka, zlasti sadna (češnje, višnje, črno sadje), po češnjevem biskvitu ter z nežnimi notami kave in sladkih začimb. V ustih se sadnost ponovi, vino je masleno in sveže, obenem globoko in igrivo. Dolg, saden in svež odhod je malček tudi po šipku. Sočna, harmonična penina, ki ne dovoli ravnodušnosti. Za k pršutu, pa tudi za k jedem z botargo ali kaviarjem in predvsem za užitek.
Tankovska metoda
Muškat (Capris)
sladko peneče kakovostno vino ZGP
letnik 2018
11 % vol. alk.
Vinakoper
cena: 4,99 evra (Hiša refoška, Koper)
V kleti Vinakoper pri penečih vinih stavijo na izpostavljene sadežnost in sortne značilnosti, zato so v ospredju vina, pridelana po charmat metodi, torej s sekundarnim vretjem v kontroliranih pogojih v jeklenih tankih. . Zadnje, ki je dopolnilo paleto, je aromatično vino iz rumenega muškata z višjim ostankom nepovretega sladkorja. Osnovno vino iz nekoliko zgodnejše trgatve so drugič nekaj mesecev fermentirali v tankih. Vino je kristalno, slamnato rumene barve z zlatimi odsevi. Mehurčki so drobni, intenzivni in dolgotrajni. Vonj je prijeten in intenziven, predvsem muškaten, a tudi po suhih marelicah, tropskih sadežih, belem cvetju, turškem lokumu in mandarini. V ustih je vino polno in bogato, prijetna svežina in aromatičnost sta lepo povezani. Svež je tudi srednje dolg aromatičen odhod, ki je obenem svež, slednjič pa usta ostanejo docela čista. Vino za k srednje pikantni aromatični hrani, tudi orientalski, za k rakcem in za k sladicam z izrazitejšim sadnim ali vanilijevim okusom.
Pet nat
Naravni mehurčki rosé (Gordia)
deželno rose popolnoma suho peneče vino PGO
letnik 2018
11,5 % vol. alk.
Gordia (Kolomban)
cena: 15 evrov (Okusi Istre, Koper)
Andrej Cep prideluje dve peneči vini, belo ter rosé iz refoška in slabe tretjine merlota. Na sončnih pobočjih med Ankaranom in Hrvatini ekološko pridelano grozdje za peneče vino potrga nekoliko bolj zgodaj. Refošk in merlot vinificira na belo, torej brez maceracije, med fermentacijo mošt pozorno spremlja in nadzoruje sladkorno stopnjo. Ko je nepovretega sladkorja še približno 20 gramov na liter, mošt stekleniči in zapre s kronskim zamaškom. Vretje se nadaljuje v steklenicah, vino je čez pol leta pripravljeno za prodajo. Pred odpiranjem sta dve možnosti: da steklenico pretresemo in se usedlina razporedi po vinu ali pa jo odpremo in bo večina usedline v zadnjem kozarcu. V kozarcu je vino torej bodisi bistro bodisi motno, nežne češnjeve barve. Močno se zapeni, mehurčki so srednje veliki in intenzivni. V ustih je vino sadno, po češnjah, višnjah in slivah z nekoliko zeliščnega pridiha in z biskvitnimi notami. V ustih je vino suho, sadno in prijetno osvežujoče. Odlično bo za aperitiv in za zdravico kar tako.