
Žlikrofi in cjarsoni na istem krožniku
Območja ob zahodni meji druži tudi kulinarična dediščina, a se njene plasti ne pokrivajo povsem. V Gorici so na skupni prireditvi predstavili karnijske cjarsone in idrijske žlikrofe. Oboji so zrasli v umnem gospodinjstvu s sestavinami, ki so bile na voljo, in oboji so se obdržali tudi za današnjo rabo.
V letu skorajda zapovedane brezmejnosti na Goriškem odkrivajo številne podobnosti, pa tudi razlike v življenju na eni in drugi strani meje. V ponedeljek so tako v palači Lanieri ob vznožju grajskega griča priredili pripovedovalsko in okuševalsko doživetje, ki je v evropsko prestolnico kulture prineslo dvoje ikoničnih jedi iz širšega zaledja: idrijske žlikrofe in karnijske cjarsone, polnjeni testenini, v kateri je vtkana izkušnja umnih gospodinj iz krajev, kjer sicer ni izobilja, a je za iznajdljive dovolj izzivov.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.