Živahen vikend na Primorskem
Kulinarika
23. 05. 2025, 05.00
, posodobljeno: 23. 05. 2025, 12.37
Konec maja ponuja izjemno bogat nabor gastronomskih dogodkov. Dogaja se po vsej Primorski in onstran meja. Nekatere prireditve so tradicionalne in dobro usidrane, nekaj pa je novejših. Kdor bo povezal gastronomijo s športom, pa jutri ne bo manjkal v Brdih na etapi Giro d'Italia.
Lani je Teden restavracij na ulici dobro napolnil Celje, tudi jutri v
Kopru pričakujejo veliko ljudi.
Dekani bodo danes in jutri živeli z oljkarstvom. Danes ob 15. uri se v dvorani Zadružnega doma začne osrednji del 7. Hlajevih dni, strokovnega oljkarskega srečanja, ki nosi ime po zagnanem in inovativnem oljkarju Angelu Hlaju. Strokovnjaki iz Slovenije in Hrvaške bodo vse popoldne predstavljali aktualne teme s področja oljkarstva, od bolezni in škodljivcev, v ospredju bo obravnava pavjega očesa in pršic šiškaric, prek agronomskih tem do razprave o kakovosti oljčnega olja.
Čezmejni oljkarski festival
Jutri bo v Dekanih ves dan potekal čezmejni festival istrskega oljčnega olja ISTRIAoilFEST. Začel se bo ob 9. uri s tematskim vodenim ogledom Od oljke do torkle skozi istrsko krajino. Zbor bo pri Stari garaži (razstavni dvorani KS Dekani). Ob 15. uri bo pogovor z vodeno degustacijo olj z naslovom O zdravilnih učinkovinah oljčnega olja in njegovi uporabi v zdravstvene namene. Sodelovali bodo dr. Milena Bučar Miklavčič, dr. Karolina Brkić Bubola, dr. Danijel Stojković Kukulin, Špela Bužinel, dr. Marin Krapac in Astrid Prašnikar. V tretjem, večernem delu prireditve Oljka, pripoveduj mi svoje zgodbe, bodo v Stari garaži v kulturno-zabavnem programu dr. Vesna Mikolič, Marcel Štefančič, učenci OŠ Dekani in duo Jest inu Ti. Ves čas prireditve bodo v Dekanih stojnice s spremljajočo ponudbo. Festival bo izveden v okviru projekta ISTRIAoilFEST - Občutite zdravje, dediščino in naravo skozi doživljanje istrskega oljčnega olja - trajnostno povezovanje za “zeleno” prihodnost.
Teden restavracij na Titovem trgu v Kopru
Teden restavracij, priljubljena spomladanska in jesenska pobuda, v kateri se gostilne in restavracije predstavijo s posebno ponudbo po prijazni ceni, je lani dobila ulični podaljšek. V Celju so na dogodek z vrhunskimi kuharskimi mojstri uspeli privabiti približno 5000 ljudi. Jutri, v soboto 24. maja, bo ulična kulinarična zabava Teden restavracij na ulici potekala na Titovem trgu v Kopru.
Začelo se bo ob 12. uri, jedi pripravljene z živili z zaščitno znamko Izbrana kakovost Slovenija, bodo po osem evrov ponujali kuharski mojstri iz restavracij JAZ by Ana Roš, Pen klub, Hiša Raduha, Grič, Restavracija Strelec, Grad Štanjel, Restavracija Salicornia, Gostilna Podfarovž, Restavracija GT19, Altroke, Hiša Fink, Aftr, Georgie bistro, JB restavracija in Galerija okusov. Vinska spremljava bo iz petih kleti, Zaro iz Istre, Fedora iz Vipavske doline, Ronk iz Brd, Jelenič z Dolenjske in Radgonske gorice s Štajerske.
Pašta fešta v Ajdovščini
V Ajdovščini jutri pod okriljem tamkajšnjega Mlinotesta na Lavričevem trgu pripravljajo tradicionalno Pašta fešto. Začela se bo ob 11. uri, ko bodo na stojnicah ponujali testenine, predstavile se bodo gostilne iz vse Slovenije, opoldne bo tekmovanje osnovnošolskih ekip Mlinochef, skozi ves dan bo potekal tudi spremljevalni glasbeno-zabavni program.
Vrtnice & Rose v Portorožu
Prav tako jutri, 24. maja, bo v Portorožu med 15. in 21. uro potekal festival Vrtnice & Rose. S svojimi rose vini se bo predstavilo 15 istrskih vinarjev, ponujali bodo izdelke z vrtnicami in sadike vrtnic. Nastopila bo Nuška Drašček, ob 17.30 bodo zasadili vrtnice Portorož 2025, ob 18.45 pa razglasili zmagovalca v tekmovanju za najlepši vrt v občini Piran. Za konec bosta nastopila Uroš Perić in Maja Keuc.
Jantarna vina v Trstu
Danes in jutri med 13. in 19. uro na gradu sv. Justa v Trstu prirejajo Amber Wine Festival. Na festivalu jantarnih vin se bo s svojimi belimi maceriranimi vini predstavilo prek 40 pridelovalcev iz Italije, zlasti sosednje dežele Furlanije Julijske krajine, Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Degustacijo bo spremljala kulinarična ponudba, pripravili bodo tudi vodene degustacije. Dnevna vstopnica stane 50 evrov.
Čez mejo bodo odprte kleti
V nedeljo med 9.30 in 18.30 bo v tradicionalni akciji kar 50 kleti v sosednji hrvaški Istri odprlo svoja vrata. Dogajalo se bo na vseh koncih in krajih, podrobnejša navodila in spisek sodelujočih pa je na vinistra.hr. Sorodna akcija bo jutri in pojutrišnjem potekala v sosednji Furlaniji Julijski krajini, vrata bo odprlo kar 75 kleti, prihodnjo soboto pa bodo odprte kleti v slovenski Istri.