Okusi Vipavske so potekali tako v Lanthierijevem dvorcu kot okrog 
njega.
Okusi Vipavske so potekali tako v Lanthierijevem dvorcu kot okrog njega. Foto: Okusi Vipavske

V okuse Vipavske je ujet tudi sladoled

Kulinarika

V idiličnem ambientu dvorca Lanthieri v Vipavi je v nedeljo in ponedeljek potekal 17. festival Okusi Vipavske. Dogodek, ki ga organizira Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v sodelovanju z lokalnimi vinarji in ponudniki, je ponudil edinstven vpogled v bogato vinarsko in kulinarično dediščino Vipavske doline, tokrat so v ospredje postavili sladoled.

Ob degustacijah vin 29 vinarjev je bila obiskovalcem na voljo atraktivna Vipavska tržnica, na kateri so se predstavili lokalni pridelovalci z domačimi dobrotami. Festival je letos ponudil številne vsebinske poudarke, med katerimi je izstopala prva evropska sladoledna cesta v okviru projekta GELATOn the ROAD. Nedeljsko slavnostno odprtje razstave o zgodovini sladoledne obrti v Vipavski dolini je pospremil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, sledila pa je degustacija slovenskih obrtniških sladoledov, ki so jih obiskovalci tudi ocenjevali. Zmagovalni sladoled je postal sladoledni okus Š’torta iz Kavarne Cappuccino iz Kopra, ki se je s tem uvrstil na evropsko tekmovanje novembra v kraju Longarone na pragu Dolomitov, ki velja za eno od prestolnic sladoleda.

Sladka evropska pot

“Projekt GELATOn the ROAD dokazuje, da lahko povezujemo tradicijo, inovacije in lokalne sestavine v edinstvene kulinarične izkušnje. V sodelovanju z vrhunskimi sladoledarji, lokalnimi pridelovalci in kuharskimi mojstri smo ustvarili okuse, ki pripovedujejo zgodbo prostora. Iskrena hvala vsem partnerjem, gostiteljem in obiskovalcem, ki ste postali del naše sladke evropske poti,” je povedala Patricija Štor, koordinatorka projekta.

Za kulinarične presežke so poskrbeli lokalni gostinci, ki so pripravljali jedi iz izbranih domačih sestavin. Pomemben pečat festivalu je dodalo tudi snemanje kulinaričnega podkasta Sladko-kisli svet, kjer sta kuharska mojstra Grega Repovž z Dolenjske in domačin Tomaž Kavčič razpravljala o izzivih gostinskega poklica.

Vipavska dolina proti svetu

Strokovni del festivala je zaokrožil ponedeljkov masterclass “Vipavska dolina vs. svetovna klasika” pod vodstvom Roberta Gorjaka, ki je obiskovalcem skozi primerjalno pokušino približal umeščenost vipavskih vin v širši svetovni kontekst. Ob podpori lokalnih ponudnikov so potekale tudi kulinarične delavnice, posvečene spajanju okusov. “Festival smo uspešno zaokrožili z več kot 60 sodelujočimi ponudniki in zelo dobrim obiskom. Zadovoljni smo z odzivom javnosti in potekom dogodka. Pogled že usmerjamo naprej - k nadgradnji vsebin in novim priložnostim za sodelovanje,” je ob koncu poudaril Jakob Jarc, organizator Festivala Okusi Vipavske.