V Kendovem dvorcu bo vikend posvečen modremu pinotu

V Kendovem dvorcu v Idriji Matjaž Lemut iz Vipavske doline četrtič pripravlja vikend, posvečen vinom iz modrega pinota. Gre za elegantnega posebneža, ki da svojska, nezgrešljiva vina. Ne le v Burgundiji, koder je doma, tudi marsikje v jugovzhodni Evropi.

Matjaž Lemut v akciji na lanskem Modrem Les Noirs.  Foto: Jaka Babnik
Matjaž Lemut v akciji na lanskem Modrem Les Noirs.  Foto: Jaka Babnik

Matjaž Lemut je svoje delovanje na domačem posestvu Tilia Estate v Potočah v Vipavski dolini veliki meri posvetil pridelavi pinotov, posebno skrb namenja modremu pinotu, ki ga prideluje v več linijah.

Festival za prepoznavnost

Leta 2018 se je odločil, da bo za povečanje prepoznavnosti in priljubljenosti modrih pinotov priredil dvodnevno poglobljeno degustacijo Modri Les Noirs, ki je posvečena vinom iz zahtevne in prav posebne sorte. Zgledoval se je po Južni Tirolski, kjer praznik, posvečen modremu pinotu, pripravljajo že četrt stoletja. “Moja iskrena želja je, da povečamo prepoznavnost modrega pinota in predstavimo izvirnost pridelave v Sloveniji,” pravi Lemut, ki v Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji povezuje pridelovalce modrega pinota iz širše regije jugovzhodne Evrope z ljubitelji vin iz te sorte.

Potrjuje se, da smo regija za modri pinot, kar se kaže z vse več sledilci tako pri pridelovalcih kot ljubiteljih vin.”

Matjaž Lemut

Tilia Estate

“Mislim, da delujemo v pravi smeri. Potrjuje se, da smo regija za modri pinot, kar se kaže z vse več sledilci tako pri pridelovalcih kot ljubiteljih vin,” je zadovoljen Lemut. Veseli ga pomemben kakovostni preskok pri pridelavi na Hrvaškem in v Srbiji in skupno zavedanje, da naj modri pinot izraža sortne značilnosti, da ga pivci prepoznajo z zaprtimi očmi.

30 kleti v Kendovem dvorcu

Jutrišnja poglobljena degustacija modrih pinotov, ki jo bo vodil britanski vinski pisec Quentin Sadler, je razprodana, vina iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Srbije bodo okušali gostje iz vse Evrope. Osrednji festivalski dan na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji bo nedelja, ko bo na sporedu festival, na katerem bo svoje modre pinote predstavljalo 30 vinarjev, med njimi tudi vsi modropinotovski težkokategorniki iz regije.

Otvoritev festivala Modri Les Noirs bo ob 13. uri, ob 15. in 17. uri bo imel Quentin Sadler masterclass s petimi vzorci francoskih modrih pinotov, ob 16. uri pa bo na sporedu poklon modremu pinotu Matjaža Lemuta. Vstopnica za festival stane 30 evrov, za masterclass je 10 evrov doplačila.


Najbolj brano