
S pariškimi bistroji se je začelo podiranje dotlej trdnih kuharskih plotov
Obiskovanje pariških bistrojev je visoko na lestvicah gastronomadov, podobno kot iskanje najboljšega pinxosa v San Sebastianu. Bistromanija, ki zadnje desetletje in pol razsaja po gastronomskem svetu ima globoke korenine. Lokali za druženje, prigrizek ali malico, ki imajo pomembno socialno konotacijo, so bili v naših krajih in še marsikje drugod zelo razširjeni in priljubljeni že v nekih drugih časih.
Trend vrnitve bistrojev, kot ga poznamo danes, se je začel v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja. Uradni oče gibanja bistronomije ali “bistronomy” je Yves Camdeborde, ki je kupil svojo mini restavracijo v takrat še ne preveč priljubljeni ulici Pariza. Kuhar, ki je deloval v najboljših restavracijah v mestu, je v nekem trenutku ugotovil, da manjka ponudba za ljudi, ki niso pretirano navdušeni nad bliščem restavracij z michelinkami, hkrati pa si tudi ne morejo privoščiti, da bi v tovrstne restavracije dnevno zahajali.
Druga stran medalje pa je dejstvo, da je že takrat na trgu primanjkovalo dovolj dobrih kuharjev, ki so praviloma za lastno slavo in zaradi dejstva, da v svojem življenjepisu potrebujejo kakšno postajo z zvezdicami, prav v teh najboljših restavracijah delovali za relativno majhen denar.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.