Na Festivalu Okusi Vipavske 2023, ki bo prihodnjo nedeljo in 
ponedeljek, bodo ljubitelji vipavskih vin lahko širili svoja vinska 
obzorja.
Na Festivalu Okusi Vipavske 2023, ki bo prihodnjo nedeljo in ponedeljek, bodo ljubitelji vipavskih vin lahko širili svoja vinska obzorja. Foto: Okusi vipavske

Priložnost za širjenje vinskih obzorij

Kulinarika

Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline - mesec kulinaričnih dobrot in presežkov gostincev iz lokalnega okolja, ki se je začel 21. aprila, se bliža svojemu vrhuncu. Prihodnji konec tedna bo Lanthierijev dvorec v Vipavi gostil Festival Okusi Vipavske, na katerem bo sodelovalo 30 vipavskih vinarjev, ki bodo obiskovalcem ponudili več kot 100 različnih vrhunskih vin iz Vipavske doline.

Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske poteka že 15. leto v organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina v sodelovanju z vipavskimi vinarji in lokalnimi mojstri kulinarike. Festival se je letos z dvorca Zemono preselil v Lanthierijev dvorec v Vipavi. Čudovito obnovljeno rezidenčno poslopje dvorca in dejstvo, da v teh prostorih domuje Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, dajeta festivalu poseben pečat.

Letos prvič tudi Masterclass

Prvi festivalski dan, v nedeljo, 21. maja, ponuja od 15. do 21. ure priložnosti za okušanje vin med pogovori z vinarji, pridelovalci in mojstri negovanja okusov. Drugi festivalski dan, v ponedeljek, 22. maja, je delovno obarvan in namenjen strokovni javnosti. Letos prvič gosti Masterclass Okusi Vipavske. Delavnica o 18 različnih vinih vinorodnega okoliša Vipavska dolina bo potekala od 13. do 15. ure, vodil pa jo bo Robert Gorjak iz Vinske šole Belvin, sicer eden vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev, uveljavljen tudi v mednarodnem prostoru. Udeležba je brezplačna, zaradi omejenega števila mest pa je potrebna prijava na spletni strani okusi-vipavske.si.

Udeleženci bodo na delavnici spoznavali nianse zelena in pinele, vipavca, rebule in istrske malvazije, modrega pinota, barbere in merlota ter ob degustaciji iskali odgovore na vprašanja, povezana z njimi. Med drugim bodo debatirali o tem, katero je najbolj tipično vino Vipavske doline, kaj se dogaja s pomembnima sortama okoliša rebulo in istrsko malvazijo, ali pa, če bo barbera kdaj dosegla vsaj kanček slave, ki jo ima v Piemontu. Robert Gorjak bo ob vsaki pokušini podal osebni pogled na trenutno stanje posameznega sloga oziroma sorte ter na njen potencial skozi prizmo slovenskega in mednarodnega pogleda.

Festivalsko dogajanje se bo v ponedeljek nadaljevalo ob 15. uri. Oba dneva je vstopnina 30 evrov.