“Prazgodovinske jedi smo razvili ob podpori znanstvenikov,” pravi 
Katja Skok iz društva Planta.
“Prazgodovinske jedi smo razvili ob podpori znanstvenikov,” pravi Katja Skok iz društva Planta. Foto: Marica Uršič Zupan

“Mineštra” in vino z gradišč

Kulinarika

Festival Gledanica, imenovan po griču na vrhu Štanjela, ki je letos potekal v sklopu projekta Kaštelir, je ob zaključku predstavil prazgodovinsko večerjo. V soju kresa je bilo prvič mogoče okusiti prazgodovinsko jed, poustvarjeno po arheoloških spoznanjih o gradiščih. Po naročilu pa bo na voljo tudi v nekaterih primorskih gostilnah.

Večer ob poletnem solsticiju, ogenj, v katerem izginjajo svetoivanjski venčki, v glineni skledi pa jed, kakršno naj bi tu, na vrhu starodavnega Štanjela, jedli že pred 4000 leti. In zraven kozarec pijače, prav tako iz tistih starodavnih časov gradišč. To so ponudili organizatorji festivala Gledanica v sklopu projekta Kaštelir, v središču katerega so gradišča od Krasa do Kvarnerja. In življenje na njih, vključno s hrano.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.