Na jutrišnjem Prazniku idrijskih žlikrofov bodo ponujali to tipično 
rudarsko jed na 35 različnih načinov.
Na jutrišnjem Prazniku idrijskih žlikrofov bodo ponujali to tipično rudarsko jed na 35 različnih načinov. Foto: Andrija Majsen

Jutri bo Idrija gostila tradicionalni Praznik idrijskih žlikrofov

Kulinarika

Idrija se bo jutri za en dan spremenila v raj za ljubitelje idrijskih žlikrofov in nasploh polnjenih testenin. Na svoj praznik tradicionalna rudarska jed - žlikrofi stopi v svet okusov in tam vsakič znova dobi nov obraz.

Z vedno večjo ponudbo te tradicionalne slovenske jedi in bogatim, a smiselno izbranim spremljevalnim programom se Praznik idrijskih žlikrofov uveljavlja kot viden in inovativen regijski festival, kateremu uspeva ohranjati sproščeno in domače vzdušje.

Praznik idrijskih žlikrofov je prejemnik nagrade Jakob 2024 - mednarodne nagrade za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu - ter naziva Ambasador inovativnih turističnih prireditev. “Praznik idrijskih žlikrofov je tudi v slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako idrijsko dediščino približujejo novim generacijam. Dediščinske vsebine interpretirajo na izrazito sodoben način in tako zagotavljajo kontinuiteto lokalne istovetnosti,” so v obrazložitvi zapisali člani komisije prof. dr. Janez Bogataj, Bojana Rogelj, Karmen Razlag in Ylenia Loredan.

Čezmejna iniciativa GO! Pasta

Na dogodku bodo gostovali italijanski ponudniki cjarsonov, tipičnih polnjenih testenin iz Karnije, s predstavniki katerih zavod ID20 v pripravah na evropsko prestolnico kulture GO! 2025 krepi zavedanje o bogati kulinarični dediščini čezmejnega območja.

Osrednji poudarki letošnjega praznika, ki se bo začel ob 10. uri, so žlikrofi na 35 različnih načinov, za katere bo poskrbelo enajst ponudnikov, od družinskih podjetij do gostiln in MasteChef tekmovalcev. Med ponudniki so tudi restavracije z Michelinovim krožnikom (Kendov Dvorec) in restavracije iz Michelinovega vodnika Bib Gourmand (Hotel Jožef). Žlikrofom se bodo na krožnikih pridružili tudi “bratranci v gosteh” - cjarsoni (tipične polnjene testenine iz Karnije), kobariški štruklji, belokranjski žlinkrofi ... Obiskovalcem pa bodo na voljo tudi degustacijski krožniki iz slovenskih zaščitenih pridelkov, živil in jedi s chefom Brankom Podmenikom. Bogat bo tudi spremljevalni program, med katerim velja izpostaviti zlasti pogovor z gosti o zaščiti tradicionalnih slovenskih jedi, češnjica na torti pa bo večerni koncert priljubljene primorske glasbene skupine Prizma, ki letos obeležuje 50 let delovanja.

Na jutrišnjem Prazniku idrijskih žlikrofov bodo ponujali to tipično 
rudarsko jed na 35 različnih načinov.
Na jutrišnjem Prazniku idrijskih žlikrofov bodo ponujali to tipično rudarsko jed na 35 različnih načinov.Marko Cuk